nieuws

Initiatiefnemer van doneeractie baalt van gemeente: "Ik werd bijna gekort op uitkering"

Silvana Jalving
Silvana Jalving
Silvana Jalving uit Enschede kan het niet geloven: ze probeert iets goeds te doen voor haar gedupeerde buurvrouw, maar krijgt van haar gemeenteconsulent te horen dat ze er beter mee kan stoppen. Inmiddels is de kou uit de lucht, maar Silvana baalt van de strenge regels van de gemeente.Â
De buren van Silvana raakten afgelopen maandag hun auto kwijt door een brand. Silvana bedacht zich geen moment en startte een doneeractie voor haar buren op. Inmiddels is het bedrag opgelopen tot 850 euro. 

Vooraf contact gehad uit voorzorg

Toen ze de doneeractie startte nam ze netjes contact op met de gemeente: "Om te voorkomen dat ik er gedoe mee zou krijgen. Ik weet het nog heel goed, ze zeiden 'wat mooi dat je dat doet' en 'we verwachten geen problemen'. Ze zouden doorgeven aan mijn contactpersoon dat ik gebeld had."
Vandaag belde haar contactpersoon van de gemeente bij de afdeling Werk & Inkomen Silvana terug. De boodschap was duidelijk: "Ik kon maar beter direct stoppen met de doneeractie, anders heeft het gevolgen voor mijn uitkering." De doneeractie is gekoppeld aan Silvana's bankrekening.

Donatie als inkomsten

Wekelijks wordt het geld gestort, aanstaande maandag zou de eerste storting zijn. "Ik zou het geld direct doorgeven aan mijn buren, Renate en Dennis. Maar dat maakte niks uit volgens de man van de gemeente. Het zou toch gezien worden als inkomsten."

Coulance voor Silvana

Bij navraag door RTV Oost bij de gemeente Enschede bleek er meer coulance te zijn, aldus woordvoerder Hanneke Kruisselbrink: "Het is inderdaad zo dat het gevolgen kan hebben als het geld op je rekening blijft, maar als mevrouw kan aantonen dat het geld ook weer van haar rekening af is gegaan, zal het geen gevolgen hebben voor haar uitkering."
Of de consulent het advies wel of niet had moeten geven aan Silvana, daar kan Kruisselbrink geen uitspraken over doen: "Ik heb nog geen contact kunnen hebben met de consulent, dus ik weet niet hoe het gesprek precies verlopen is."

In de uitzending van Overijssel Vandaag besteden we vanavond aandacht aan de doneeractie. Bekijk hier onze reportage over weldoener Silvana die in actie kwam voor haar buurvrouw Renate.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.