Geen windmolens op bedrijventerrein Voorst in Zwolle; initiatiefnemers beëindigen samenwerking

Er komen voorlopig geen windmolens op industrieterrein Voorst in Zwolle. De initiatiefnemers Scania, Blauwvinger Energie en hogeschool Windesheim leggen de plannen stil en beëindigen hun samenwerking.

De partijen constateren dat het project een stevige impuls heeft gegeven aan de bewustwording en beleidsvorming rond de energietransitie in Zwolle. Tegelijkertijd is gebleken dat het beleid nog onvoldoende is doorontwikkeld om op korte termijn een besluit te verwachten over de realisatie van het project.

"Scania, Blauwvinger Energie en Windesheim geven door het stilleggen van het windturbineproject op Voorst de ruimte voor het voeren van een open debat over grootschalige opwekking van duurzame energie, passend bij de ambities van de gemeente om in 2050 energieneutraal te zijn."

Tegenwind Voorst

Actiegroep Tegenwind Voorst is blij met het stoppen van het project. De actiegroep feliciteert de initiatiefnemers "met dit verstandige, maar ook dappere besluit." Tegelijkertijd zegt een woordvoerder dat het nu van belang is dat de gemeente verder gaat met het ontwikkelen van een goed beleid ten aanzien van duurzaamheid in de stad.

De plannen voor in eerste instantie drie en later twee windmolens op het terrein van Scania stuitte meteen op tegenstand. Omwonenden maakten zich grote zorgen over de gevolgen van de komst van windmolens. In de directe omgeving van de locatie waar de windmolens moeten komen, wonen zo'n achtduizend mensen. 

Van As stapt op

Eerder deze maand werd duidelijk dat de gemeente het project al in de ijskast zette. Verantwoordelijk wethouder Van As stapte op, naar eigen zeggen omdat hij politieke draagvlak miste bij het uitvoeren van z'n portefeuille duurzaamheid. Daardoor ontstond ook onduidelijkheid over de plannen op het Scania-terrein.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle windmolens IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: