nieuws

Hotel Van der Valk betaalt honderdduizend euro boete aan de Staat

Van der Valk in Hengelo
Van der Valk in Hengelo
Het Van der Valk Hotel in Hengelo betaalt een boete van 100.000 euro aan de Staat wegens belastingfraude. Het Openbaar Ministerie laat weten dat de directie van het hotel de strafbeschikking heeft geaccepteerd.Â
De 55-jarige directeur en de 49-jarige administrateur hebben privékosten gefactureerd op de zaak. Het gaat hierbij om rekeningen van een verbouwing van het huis van de hoteleigenaar. Door de verbouwingskosten op de zaak te boeken is onterecht een belastingvoordeel van ruim 50.000 euro behaald. Dat voordeel is inmiddels terugbetaald aan de belastingdienst.
Daarnaast moet het Hengelose hotel een boete betalen en de eigenaar en de administrateur een werkstraf uitvoeren van 180 en 100 uur.
Het strafrechtelijk onderzoek door de FIOD is gestart in het voorjaar van 2015 naar aanleiding van een signaal van de belastingdienst. De controller heeft de fraude mogelijk gemaakt door de facturen en de bedrijfsboekhouding in te boeken, terwijl hij wist dat het facturen waren van de verbouwing van het huis van de directeur. Het gaat om rekeningen met een totaalbedrag van twee ton.  

Recht trekken

Uit het onderzoek blijkt dat de directeur het voornemen had om deze kosten achteraf ‘recht te trekken’ en alsnog zelf te betalen. Het BTW-
voordeel viel dan weg tegen het voordeel dat hij kon behalen door de kosten van de verbouwing af te trekken van zijn inkomstenbelasting. Dat kon omdat het een verbouwing aan een Rijksmonument betrof. Hij gebruikte de fiscus dus eigenlijk als een gratis financier waarvan hij tijdelijk het BTW-verschil ‘leende’, om zo de financiële last van de privékosten privé draagbaar te maken.
Uit het onderzoek blijkt dat de directeur ook andere privékosten op de zaak geboekt heeft, zoals de aanleg en het onderhoud van de tuin. Deze kosten bleken echter niet aftrekbaar van zijn inkomstenbelasting omdat het geen verbouwing aan een rijksmonument betrof. 

Ernstige vorm van fraude

Het OM ziet het boeken van privékosten op de zaak als een ernstige vorm van fraude. Loyale belastingplichtigen worden hier de dupe van. Door de handelwijze van de verdachte is het op vertrouwen gebaseerde belastingsysteem ondermijnd. Dat terwijl de verdachte als directeur van een groot bedrijf een voorbeeldfunctie heeft.
Het Openbaar Ministerie vindt ook dat met het betalen van een boete en werkstraffen de zaak is afgedaan. Als het tot een strafzitting was gekomen had het OM dezelfde straffen geëist. 
De interne controle van het bedrijf is ook aangescherpt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.