Twentse bierhandel niet verbaasd over bierfraude

Drankhandelaren in Twente zijn niet verbaasd dat er fraude is gepleegd met merkbieren zoals Grolsch en Heineken. Drankhandelaren krijgen bijna dagelijks goedkoop merkbier aangeboden.

De grote brouwerijen zoals Grolsch en Heineken zouden zelf medeschuldig zijn de fraude. Meerdere afnemers klagen over de hoge prijs van het merkbier.

Dagelijks aanbiedingen

Herman Brunger van de gelijknamige drankhandel in Enschede zegt bijna dagelijks mailtjes te krijgen met aanbiedingen. "Ik ga hier nooit op in maar hier zit ook merkloos bier tussen dat verkocht wordt als merkbier", zegt Brunger. Ook krijgt hij volop aanbiedingen van tweedehands bierfusten. 

Brunger stond aan de basis van de Twentse Bierbrouwerij die hij in 2008 verkocht. De drankenhandelaar gaat bijna met pensioen en heeft veel ervaring in de bierhandel. "Fraude met merkbier kwam vijftien jaar geleden ook al voor", zegt Brunger.

Alleen rechtstreeks van de brouwerij

Drankhandelaren zoals Berghuis in Hengelo en Rosink in Enter nemen geen risico en kopen hun bier rechtstreeks van de brouwerij. "Als je op internet zoekt zul je zeker goedkoper merkbier bier kunnen vinden, maar daar doe ik niet aan mee", zegt Mark Rosink.

 

"Er wordt in de markt regelmatig goedkoop bier aangeboden dat afkomstig is uit Hongarije of Frankrijk. Wij hebben zeker ook last van malafide aanbieders", zegt Richard Goeree van Rigo Bier uit Enschede. "Zelf leveren wij alleen echt Grolsch via een tussenhandelaar en kunnen de codes en de houdbaarheidsdatum checken om zeker te weten dat het om Grolsch gaat", zegt Goeree.

"Grolsch kruipt in slachtofferrol"

Herman Brunger is kritisch. "Het komt Grolsch nu wel goed uit, ze kunnen nu een keer in de slachtofferrol kruipen. Ze hebben het zelf in de hand gewerkt. Ik heb in het verleden ook veel strijd gevoerd met Grolsch, maar daar ben ik nu klaar mee", zegt Herman Brunger.

De macht van de brouwerijen leidt regelmatig tot conflicten en rechtszaken. In 2013 vond FC Twente dat Grolsch een te hoge prijs berekende voor het bier, dat leidde toen tot een rechtszaak.

Niet de goedkoopste

Grolsch weet dat zij niet de goedkoopste zijn maar zegt daar redenen voor te hebben. "Het bier bij ons is van gegarandeerde kwaliteit. Bovendien ondersteunen wij horecaondernemers met bijvoorbeeld tapinstallaties en services", zegt Koert van 't Hof van Grolsch.

Meer over dit onderwerp:
bierfraude Grolsch fraude bier Nieuws
Deel dit artikel: