Duizenden bezoekers naar 'Olympische Spelen voor melkveehouders' in Zwolle

Enkele duizenden mensen hebben gisteren en vandaag de Nationale Rundveemanifestatie in de IJsselhallen in Zwolle bezocht. Opvallendste programma-onderdeel? De koeienkeuring.Â

Die keuring is een soort van Nederlands kampioenschap voor melkveehouders.

"De top van Nederland is hier", vertelt juryvoorzitter Arie Hamoen. "We doen het één keer per twee jaar. Alle melkveehouders mogen meedoen."

'Strenge voorselectie'

"Dit jaar hadden we zo'n 800 aanmeldingen, slechts enkele komen door de strenge voorselectie", vertelt Hamoen. "Dit is eigenlijk de Olympische Spelen voor de melkveehouderij."

Maar wat maakt een koe een goeie koe? "Een goeie koe, elke leek moet dat eigenlijk kunnen zien, loopt goed. Als ze loopt, verandert ze niet qua model", legt de juryvoorzitter uit. 


'Goede harmonie'

"De uier zit er mooi onder, de spenen staan er mooi werkbaar onder. Niet te groot, niet te klein en er moet een mooie balans in de koe zitten. Goede harmonie."

Bij sommige winnaars is de ontlading groot als ze horen dat ze in de prijzen vallen. Bijvoorbeeld bij Marieke Scherphof die met haar vaars in de prijzen viel. Ze had zichtbaar moeite haar tranen te bedwingen. 


'Koe met een verhaal'

"Dit is een koe met een verhaal", vertelt ze kort na de prijsuitreiking. "Vier jaar geleden werd mijn vader ziek, daardoor heb ik een tijdje het bedrijf gedaan. Ik heb zelf de moeder geïnsemineerd met een van de dure rietjes die nog over waren."

"En daar kwam deze vaars uit. Daarbij komt dat we vorig jaar door de ziekte van mijn vader gestopt zijn met het melkveebedrijf. Dat kwam net allemaal even vrij."

'Onbeschrijflijk'

Ook Gerrit de Groot viel met een koe in de prijzen. "Dit is onbeschrijflijk. Kampioen worden op de NRM is iets waar je alleen maar van kunt dromen. We hebben er hard voor gewerkt, maar het is nu gelukt."

"Dat gaan we vanavond nog wel even vieren", lacht De Groot. 

Meer over dit onderwerp:
Zwolle koeienkeuring koe IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: