nieuws

'Opslag waterstof in Twentse bodem is veilig'

De opslag van waterstof in Twentse zoutcavernes kan veilig gebeuren. Dat zeggen deskundigen in reactie op een risicoanalyse van de Rijksuniversiteit Groningen.
Uit de risicoanalyse blijkt dat de opslag van waterstof in de diepe ondergrond, op de schaal van één op tien, een tien scoort. Dat is de maximale score met de hoogste veiligheidsrisico's.
Mascha Smit van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen verbaast zich erg over de hoge score. “In de Verenigde Staten slaat men al tientallen jaren waterstof op in zoutcavernes en dat gebeurt allemaal veilig.”

Opslag gebruikelijk

“De opslag van waterstof bovengronds is zelfs heel gebruikelijk en ook daar zien we geen problemen.”
Smit is lector Duurzame Energie en specialist op het gebied van waterstof. “Wanneer waterstof in aanraking komt met zuurstof dreigt een explosie, alleen kun je dat prima voorkomen met de juiste veiligheidsmaatregelen.”

Kans explosie klein

Ook Jan Piet van der Meer van de Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie is verbaasd over de risicoanalyse uit Groningen. “Waterstof is erg vluchtig. Juist daardoor is de kans op een explosie klein.”
De risicoanalyse naar de gevaren van waterstof is gemaakt in opdracht van de provincie. Overijssel heeft deze maand een gebied bij Hengelo aangewezen, waar in de diepe ondergrond waterstof kan worden opgeslagen.

Schone energiebron

Gedeputeerde Monique van Haaf ziet mogelijkheden voor waterstof als schone energiebron. “Wanneer we zon- en windenergie opwekken, dan kunnen we die energie nu nog niet opslaan. Via waterstof kan dat bijvoorbeeld wel.”
De diepe ondergrond bij Hengelo is geschikt voor de opslag van waterstof vanwege de aanwezigheid van een specifiek type zoutcaverne.
Het is volgens Van Haaf nog wel zeer de vraag of het ook daadwerkelijk zo ver komt,. “Als we waterstof gaan opslaan, dan is het verre toekomst.”

Reeks onderzoeken

“Er ligt nu ook nog geen aanvraag vanuit de overheid of bedrijfsleven. Als zo'n aanvraag wel binnenkomt, dan volgt eerst nog een hele reeks onderzoeken en ook gemeenten worden bij dit proces betrokken. Veiligheidsrisico's worden dan uiteraard ook goed bekeken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.