nieuws

FNV Noord: Ook Overijsselse transportbedrijven op lijst inspectie

Vrachtwagens / vrachtwagen met lading
Vrachtwagens / vrachtwagen met lading
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) heeft zo'n vierhonderd transportbedrijven die zich niet aan de arbeidswetgeving houden in het vizier. Dat stelt de inspectie in EenVandaag. FNV Noord is blij met de lijst van de inspectie, waar ook Overijsselse transportbedrijven op staan.
Hoewel de ILenT geen namen van bedrijven vrijgeeft, weet Edwin Atema van FNV Noord er wel twee te noemen: "Vos uit Deventer en Heisterkamp uit Oldenzaal. We roepen al jaren dat er iets aan de hand is. Dit is voor het eerst dat de inspectie aantallen noemt. Daar zijn we heel blij me."

Fraude met rij- en rusttijden

De vierhonderd bedrijven op de lijst van de inspectie frauderen met rij- en rusttijden en buiten hun personeel uit. Vorig jaar werden 731 transportbedrijven doorgelicht, 329 transporteurs werden bestraft met een waarschuwing of een boete. 
Dit is een toename in vergelijking met 2015. Toen werden er nog 269 maatregelen genomen tegen frauderende bedrijven. Het aantal fraudegevallen nam toe van 22 in 2015 naar 56 in 2016. 
"Over de Nederlandse wegen rijden chauffeurs met dertig nationaliteiten van bedrijven uit dertig verschillende landen. De bedrijven die de ILenT op het oog heeft zijn alleen Nederlandse bedrijven, het werkelijke probleem is veel groter", zegt Atema.

Eerdere boetes

Transportbedrijf Vos uit Deventer werd in 2016 al beboet, omdat de arbeidstijden van chauffeurs door onvolledige registratie niet te controleren waren. FNV verloor eerder al een rechtszaak van Vos, die was aangespannen omdat het bedrijf chauffeurs zou uitbuiten.
Ook Heisterkamp lag al eerder onder vuur. FNV hield hier in 2015 al een actie om het gebruik van Oost-Europese chauffeurs tegen slechtere arbeidsvoorwaarden te stoppen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.