Wie was Maria centrale vraag in Jacobuskerk in Enschede

Wat weten we eigenlijk over Maria, de moeder van Jezus? Die vraag staat centraal in een uitvoering van de Maria Passie van de stichting Aquero waarvan gisteravond de try out te zien was in de Jacobuskerk in Enschede.

Maar wat weten we nou van haar? "Mag ik het heel grof zeggen? Eigenlijk niets", reageert Annemarie van Leen - Janssens van stichting Aquero. "We weten dat ze de moeder van Jezus is." Van Leen heeft geleerd dat Maria een heel bescheiden, lieve vrouw was. "Alles wat zij beleefd heeft, kunnen we terugkoppelen naar nu."

In de musical wordt net als in de overbekende televisie versie gebruik gemaakt van bekende Nederlandse (pop)liedjes. 

Veel vreugde

Marjolein Radder - Van Leen speelt de hoofdrol en is zelf moeder van twee kinderen. "Ik heb een pleegzoon, die bij mij mag  zijn, en als ik dan het nummer 'Mag ik dan bij jou' mag zingen, geeft dat heel veel vreugde", zegt ze. "Dankbaarheid." Voor ons was het een keuze om ouders te worden. Het is iets heel speciaals."

Aan het schrijven van het script ging een hele studie vooraf. "Ik heb van iemand die hier mee doet een heel mooi boek gekregen over het leven van Maria, waarin eigenlijk alle informatie is verzameld", zegt Roel Verheggen, auteur van het stuk en tevens de vertolker van Jozef. "Ik heb ook veel gezocht op internet."

Het stuk begint met Maria als kind, omdat veel mensen daar heel weinig van weten. "Eigenlijk weten heel weinig mensen hoe dat verhaal is ontstaan, dat ze ook heel vroeg met Jozef ging samenwonen en trouwen. Ze was vijftien, heel jong. En Jozef was al heel oud". Dat willen we ook in deze Maria Passie naar voren laten komen."

Sereen gevoel

Tijdens de voorstelling wordt een blauw kleed doorgegeven waardoor telkens een andere Maria voor het voetlicht komt. "Dan verandert er wat, je wordt toch een met haar",  zegt Lodewien Knotnerus, een van de vertolkers van Maria. "Het geeft je een sereen gevoel ook."

De voorstelling komt in alle provincies. Belangstellenden mogen meedoen. 

Meer over dit onderwerp:
Passie Maria Enschede Regio Enschede Cultuur Verhalen
Deel dit artikel: