nieuws

Na tien jaar gedenksteen voor doodgeschoten Hengeloër

René Holshuijsen
René Holshuijsen
René Holshuijsen, de Hengeloër die tien jaar geleden op de Spartalaan in Hengelo werd doodgeschoten door een agent, krijgt een permanent gedenkteken. Tot grote blijdschap van zijn weduwe Angelique Hoslhuijsen die daar tien jaar lang voor heeft gevochten.
René Holshuijsen werd op 6 juli voor zijn woning neergeschoten door een agent die zich bedreigd voelde. Holshuijsen verkeerde in verwarde toestand en zwaaide met een pistool. De agent zag zich gedwongen om de man neer te schieten, tot woede van Angelique Holshuijsen die nog steeds vindt dat de agent niet had hoeven schieten. 
Jaren geleden was er al eens een gedenkteken voor haar man, maar dat werd regelmatig vernield en moest plaatsmaken voor nieuwbouw. 

Grote zwerfkei

Met haar dochter heeft de Hengelose onlangs een zwerfkei uitgezocht waar de gedenkplaat voor haar man op bevestigd zal worden. "Het moest de grootste kei worden die er te vinden was", aldus Angelique Holshuijsen. "Hij moet wel gezien worden, vindt ze."
'Waar geweld eindigt, begint respect. 6 juli 2017 René Holshuijsen', luidt de tekst op de plaat.
Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo heeft zelfs nog een rol bij de komst van de gedenkplaat gespeeld. "Eerst zou de naam van René er niet op komen, maar de burgemeester vond dat het wel moest", aldus Angelique Holshuijsen. 

Mooie plek

Donderdag wordt het gedenkteken geplaatst, ergens in de buurt van de fietssnelweg F35. "Het is daar mooi toegankelijk voor iedereen." Hoewel het gedenkteken niet komt op de plek waar haar man is doodgeschoten, is Angelique Holshuijsen tevreden met de plek waar de plaat nu komt. 
"Daar was vroeger bos. René ging daar altijd met mijn dochter spelen."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.