nieuws

Engelstalig hoger onderwijs: de toekomst?

Er is veel kritiek op het toenemend gebruik van de Engelse taal in het hoger onderwijs. Onderwijsinstellingen in Overijssel zien juist toekomst in Engelstalig onderwijs: “Het aanmeldcijfer voor onze internationale opleiding is groter dan voor de Nederlandstalige”.
Op de Academie Creatieve Technologie van hogeschool Saxion in Enschede worden drie van de vier opleidingen in het Engels gegeven. Over ruim een jaar moet de volledige afdeling Engelstalig zijn. “Wij hebben er heel bewust voor gekozen omdat ook het werkveld in het Engels is”, aldus opleidingsmanager Kai Havemans.

Geen struikelblok

Studeren in een andere taal dan je moedertaal lijkt voor de huidige studenten geen struikelblok: “Als je de hele dag Engels spreekt, les krijgt in het Engels en je verslagen in het Engels schrijft, dan denk je niet eens meer in het Nederlands na”, vertelt studente Zoë Wolzak.
Havemans vult aan: “Het lesmateriaal bieden we allemaal in het Engels aan. Op het moment dat een student er echt niet uitkomt en hij komt met een vraag, dan dwingen we hem niet om per se Engels te praten.”

Meer buitenlandse studenten

Onderwijsorganisatie Beter Onderwijs Nederland (BON) stelt dat hogescholen en universiteiten veelal om de verkeerde redenen van de eigen taal afstappen. Met Engelstalige studies trekken ze meer buitenlandse studenten. En die brengen geld in het laatje.
Havemans wijst die kritiek van de hand: “Groei is niet het eerste streven. Ik denk zelfs dat het best zo zou kunnen zijn dat als we overgaan op het Engels dat we eerst wat studenten zullen verliezen”.

26 bachelor- en 7 masteropleidingen in het Engels

Op Saxion Hogeschool, met locaties in Deventer en Enschede, volgen 4000 leerlingen een Engelstalige opleiding. 26 bachelor- en 7 masteropleidingen zijn in het Engels te volgen. De hogeschool profileert zich als ‘University of Applied Siences’.

Universiteit Twente in top Engelstalig onderwijs

Op universiteiten zijn 66 procent van alle masteropleidingen Engelstalig. Universiteit Twente steekt daar met kop en schouders bovenuit: 32 van de 33 masteropleidingen worden in het Engels onderwezen.
De opmars van het Engels binnen de UT maakt deel uit van de internationaliseringsvisie. De UT wil een ‘zeer internationaal georiënteerde’ universiteit zijn. Om een taalbarrière met internationale studenten te voorkomen moet het Engels in 2018 de universitaire voertaal worden.

Petitie

Beter Onderwijs Nederland dreigt de overheid voor de rechter te slepen vanwege de taalverschraling door verengelsing. Een petitie is al meer dan vijfduizend keer ondertekend. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.