nieuws

Lichte stijging aantal doden door hart- en vaatziekten in Overijssel

Meer mensen overleden door hart- en vaatziekten
Meer mensen overleden door hart- en vaatziekten
Het aantal mensen in Overijssel dat vorig jaar is overleden als gevolg van hart- en vaatziekten, is vorig jaar licht gestegen. Dat geldt ook voor het percentage van alle overledenen. Afhankelijk van de regio in de provincie varieerde dat percentage vorig jaar tussen de 27,1 en 28,6 procent.
In 2015 varieerde het percentage nog tussen de 26,4 en 27,3 procent. Het totale aantal is gestegen van 2672 naar 2802, blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van recent bijgewerkte CBS-cijfers.
Het aandeel overledenen is het hoogst in het noorden van het land: de regio's Delfzijl (29,7 procent) en Zuidwest en Zuidoost-Friesland (respectievelijk 29,5 en 28,8 procent) voeren de lijst aan. Anders is dat in de regio rondom Alphen aan den Rijn en Gouda (Oost-Zuid-Holland), waar vorig jaar zo'n 23 procent overleed als gevolg van onder meer hartfalen.
Ondanks de lichte stijging van het percentage afgelopen jaar is er over een langere termijn sprake van een forse daling. Het percentage Overijsselaars dat in 1996 overleed als gevolg van hart- en vaatziekten bedroeg in dat jaar tussen de 34,4 en 39,5 procent.

Toekomst

De Hartstichting concludeerde in 2014 dat de langjarige 'forse daling [onder andere komt] door de daling van het aantal rokers in de jaren tachtig, het verwijderen van transvetten uit voedingsmiddelen in de jaren negentig en meer aandacht voor een gezondere levensstijl'. Rokers, overmatige drinkers en mensen met obesitas hebben namelijk een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Toch is de Hartstichting niet per se positief. In 2015 concludeerde het RIVM na onderzoek dat het aantal Nederlanders dat kampt met hartfalen, een hartaanval of beroerte heeft gehad in 2040 zal toenemen tot 1,4 miljoen. Dat zou een toename betekenen van tweederde in vergelijking met 2011. Of de lichte stijging in Overijssel daar een voorbode van is, is niet te zeggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.