nieuws

Coalitiepartijen Deventer zeggen vertrouwen op in wethouder: D66 stapt uit college

De coalitiepartijen Gemeentebelang, PvdA en CDA in Deventer hebben vanavond het vertrouwen opgezegd in wethouder Robin Hartogh Heys. De wethouder trok z'n conclusie en coalitiepartij D66 stapt uit het college.
Het debat in het stadhuis stond in het teken van een extra investering van meer dan acht ton voor filmtheater De Viking. Het geld is nodig om tegenvallers in het bouwproject op te vangen. Het is de tweede keer dat de wethouder de raad vroeg om een extra investering.
Vorig jaar werd er ook al om extra geld gevraagd en zegde de raad een extra investering van 1,4 miljoen toe.

Rijdende trein

De raad wilde tijdens het debat van wethouder Hartogh Heys weten of hij het bouwproject nog wel onder controle had en of het de laatste keer was dat er om extra geld wordt gevraagd. Tjeerd van der Meulen van GroenLinks heeft buikpijn van het dossier maar volgens het raadslid is het geen optie om te stoppen.
Henk Groothuis van het CDA zou graag zien dat De Viking en Deventer Schouwburg intensief gaan samenwerken en mogelijk op termijn gaan fuseren om de kosten te drukken. Volgens Marcel Elferink van Gemeentebelang zit de raad in een rijdende trein en zou uitstappen onverantwoord zijn.
Volgens een aantal raadsleden was het potje onvoorzien te krap en is de bouwleiding incapabel. Ze zouden graag zien dat de leiding zou worden vervangen. 

Buikpijn

Ook wethouder Robin Hartogh Heys had buikpijn van de tegenslagen en deelde tijdens het beantwoorden de frustratie van de raad. Volgens de wethouder kun je achteraf concluderen dat het budget voor onvoorziene uitgaven te krap was. Hij sprak z'n vertrouwen uit in de bouwleiding. 

De Viking

Het filmtheater De Viking wordt gebouwd aan de Welle. Filmhuis de Keizer en het Bouwtheater worden er in ondergebracht. Het gebouw krijgt vier filmzalen en een theaterzaal.
Aanvankelijk waren de kosten voor de bouw geschat op 10 miljoen euro, daar kwam door problemen met de fundering en archeologische bodemvondsten 1,4 miljoen euro bij. Het nieuwe tekort is ruim acht ton. De totale kosten voor de bouw bedragen nu zo'n 12,5 miljoen. Het eigenlijke debat over de voorjaarsnota wordt verplaatst naar volgende week.

Stemming

Voorafgaand aan de stemming voor de extra investering deelde Jurgen Goejer van de PvdA namens Gemeentebelang en het CDA mee dat ze geen vertrouwen meer hadden in wethouder Robin Hartogh Heys. Als reactie deelde Bas Noor mee dat D66 uit het college stapt. Na een flinke schorsing werd er toch nog gestemd over de extra investering van acht ton en die werd met een ruime meerderheid aangenomen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.