nieuws

Provincie Overijssel drukt plaatsing windmolens in Staphorst erdoor

De gemeente Staphorst krijgt er in 2020 vier extra windturbines bij. De provincie neemt daartoe zelf het initiatief, omdat Staphorst op de rem blijft staan. Gedeputeerde Staten van Overijssel passeren de gemeente, omdat die te lang treuzelt met het nemen van beslissingen.
Er staan sinds 2003 al drie windmolens in de zuidpunt van de gemeente Staphorst en even verderop in Dalfsen en Zwolle staan er nog acht. Staphorst vindt drie molens binnen de gemeentegrenzen meer dan genoeg. Wethouder Jaspers Faijer hierover "Staphorst was de eerste gemeente in Overijssel die windmolens plaatste, wij vinden het niet nodig om de taak van andere gemeenten over te nemen door er nog eens 3 of 4 'door te drukken'. "
Aanvragen voor nieuwe molens worden niet in behandeling genomen, ondanks dat Staphorst is aangewezen als provinciaal zoekgebied voor windmolens in Overijssel.

Overijssel moet voldoen aan opdracht Energieakkoord

Dat de provincie de plaatsing van vier turbines in Staphorst doordrukt is het gevolg van de Overijsselse taakstelling voor windenergie in het Energieakkoord. De gezamenlijke provincies spraken met het Rijk af dat er uiterlijk in 2020 6000 Megawatt aan windenergie op land wordt gewonnen. Overijssel moet 85,5 Megawatt gaan leveren. Ongeveer de helft daarvan (zeventien molens, 43 Megawatt) is inmiddels gerealiseerd en op korte termijn verrijzen er ook windmolens in onder meer Ommen en Hardenberg.
Staphorst, die de hete adem van de provincie in de nek voelt, besloot vorige maand dat er wel nieuwe molens mogen komen, maar dan niet in het zoekgebied in Staphorst-Zuid. Er mag geen overlast zijn en de inwoners moeten voor de volle honderd procent meeprofiteren van initiatieven.

Opstelling Staphorst onrealistisch

Overijssel noemt deze opstelling onrealistisch. "Gedeputeerde Staten verwachten dat inwoners altijd iets merken van de windturbines. Bovendien is het niet realistisch dat binnen de gestelde termijn een lokaal initiatief kan worden gerealiseerd met voldoende investeringskracht", schrijft de provincie in een brief aan de gemeente.

Spoorwind heeft plannen voor vier molens

De provincie hoeft niet te zoeken naar ondernemers die molens willen bouwen in Staphorst. Er zijn voldoende initiatieven. Een van de bedrijven die staan te popelen is Spoorwind. Dit bedrijf heeft al drie molens in Staphorst die volgend jaar worden vernieuwd. Spoorwind heeft plannen voor nog eens vier nieuwe molens. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten graag te willen bouwen als de provincie hem benadert. 
Tijdens de procedure wil de provincie veel aandacht besteden aan participatie van bewoners. Ook wil de provincie kijken hoe de omgeving door de initiatiefnemers kan worden gecompenseerd voor eventuele overlast en kan meeprofiteren van de opbrengst. De provincie verwacht daarmee tot voldoende acceptatie van de plannen te komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.