nieuws

Hoe falende instanties gescheiden vaders tot wanhoop drijven

Moeders die zich niet aan omgangsregelingen houden bij een echtscheiding, vaders onterecht beschuldigen en er alles aan doen om te voorkomen dat de kinderen hun vader nog zien. Het gebeurt vaker dan gedacht.Â
Als tijdens een echtscheiding een omgangsregeling wordt vastgesteld door de rechter, moet iedereen zich daar aan houden. Maar wanneer de moeder zich niet aan de omgangsregeling houdt, heeft dat weinig tot geen gevolgen. 

Omgangsregeling zelfde waarde als wc-papier

"Er staat maximaal 6 jaar gevangenisstraf op. Maar de hoogste straf die hier ooit is opgelegd, is 100 uur taakstraf", vertelt advocaat Kaya uit Enschede. "Als er geen consequenties zijn voor moeder, dan heeft de uitspraak van de rechter dezelfde waarde als wc-papier", vond één van zijn cliënten. 

Gevangenisstraf

Volgens rechter Johan Visser van de Raad voor de rechtspraak kan er een dwangsom of zelfs gevangenisstraf geëist worden, wanneer er sprake is van onttrekking van het ouderlijk gezag. "Maar ik vraag me wel af of het nou in het belang van het kind is dat de moeder in de gevangenis komt."

Politie

Politie Oost-Nederland en het Openbaar Ministerie verwijzen de ouder die geen omgang krijgt terug naar de advocaat. De politie schrijft: "Wanneer één van de ouders zich niet aan een omgangsafspraak houdt, betekent dat niet automatisch dat er sprake is van het strafbaar feit 'opzettelijk onttrekken aan het wettig geregelde gezag', zoals artikel 279 is bedoeld."

Vechtscheiding

En zo ontstaan dwaze vaders. Zij staan in hun recht om hun kind te zien, maar niemand treedt op.  "Maar wat de moeders niet beseffen is dat het kind uiteindelijk de grote verliezer is." En dat is volgens rechter Johan Visser de pijnlijke conclusie. 
Disclaimer:
RTV Oost heeft al het mogelijke gedaan om hoor- en wederhoor toe te passen. Er is contact gezocht met de moeders in deze kwesties en gevraagd of zij hún kant van het verhaal willen vertellen. Geen van allen wilde dat. Helaas hebben de rechtbanken, na verscheidende verzoeken, geen inzage verleend in de stukken, waardoor wij de verhalen van deze vaders niet op waarheid hebben kunnen checken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.