Wie heeft in Ootmarsum een roos met een briefje achtergelaten bij Joods monument?

Wie heeft begin mei een roos achtergelaten bij het Joodse monument in Ootmarsum? Met daarbij een briefje met de tekst 'Truda Minco Oldenzaal 24-1-1939 Auschwitz 29-10-1942'. Dat is een prangende vraag voor stadshistoricus Ben Morshuis.

Bij de stille tocht tijdens dodenherdenking in Ootmarsum is het gebruikelijk dat de deelnemers aan de tocht een tulp bij zich hebben. Die wordt aan het Joodse monument aan de Kloosterstraat bevestigd.

Vóór de herdenking

Volgens een medewerkster van een galerie tegenover het monument lag de roos al vóór de herdenking op de grond. Vermoedelijk heeft een deelnemer aan de stille tocht de roos tussen de tulpen in het monument gehangen.

"De penningmeester van de Ben Morshuis Stichting zag de roos hangen toen de inmiddels verlepte tulpen een paar dagen later waren weggehaald. Hij heeft 'm vervolgens bij mij gebracht. Ik was niet thuis, dus het lag in een kastje naast het huis. En nu loop ik dus al een tijd rond met de vraag van wie roos en briefje zijn", zegt Morshuis.

'Geheimzinnig voor mij'

Hij vindt het vooral ook opmerkelijk dat Truda Minco in Oldenzaal is geboren. "Hoe komt het dan hier terecht? Waarom niet bij een monument in Oldenzaal? En in Ootmarsum hebben we helemaal geen Joodse mensen met de naam Minco gehad. Wel Menco. Dat maakt het ook zo geheimzinnig voor mij."

De stadshistoricus hoopt dat degene die roos en briefje in Ootmarsum hebben achtergelaten zich bij hem melden. "Ik sta gewoon in het telefoonboek, dus dat kan het probleem niet zijn. Ik hoop niet dat het zo lang gaat duren totdat ik ook helemaal verwelkt ben. Dat zou toch zonde zijn."

Deel dit artikel: