nieuws

Bij vechtscheidingen worden onderlinge beschuldigingen nauwelijks onderzocht

"Mijn ex heeft mij beschuldigd van poging tot moord. Maar niemand, helemaal niemand heeft daadwerkelijk onderzoek gedaan naar of haar beschuldiging klopt", zegt Ed van der Werk. Ook al heeft hij het Openbaar Ministerie er om gevraagd. "En dat is zo frustrerend."Â
Heftige beschuldigingen worden niet onderzocht. "Binnen het civiele recht wordt er niet aan waarheidsvinding gedaan. Dat valt onder strafrecht," vertelt rechter Johan Visser van de Raad voor de Rechtspraak. Als van een beschuldiging aangifte wordt gedaan, moet het OM dat onderzoeken. Ook dat gebeurt volgens hem bijna nooit. "In veel gevallen zul je als rechter nooit weten of zo'n beschuldiging waar is."

Ook niet verantwoordelijk

Volgens Roné Verstegen van de Raad voor de Kinderbescherming Overijssel is het ook niet hun taak om uit te zoeken of de heftige beschuldigingen kloppen. "Dat is echt een taak die bij de politie en het Openbaar Ministerie ligt."
Volgens de Raad voor de Rechtspraak ligt de verantwoordelijkheid van de waarheidsvinding wel degelijk bij de Raad van de Kinderbescherming. 

Jarenlang sleept het door

Zelfs als de vader door de strafrechter is vrijgesproken van alle beschuldigingen, blijven die in de dossiers staan. "Wij zien het als feit dat moeder bang is voor vader," vertelt Verstegen.
"Wij handelen in het belang van het kind en de stress die uit die angst voort komt, is slecht voor de kinderen."

Valse beschuldigingen

Visser en Verstegen zien in dat ze regelmatig te maken hebben met valse beschuldigingen. Toch adviseert de Raad van de Kinderbescherming vanuit traditie om in de meeste gevallen de moeder als opvoedende partij te kiezen.
En de rechter volgt dat advies meestal op. "Ik vind het een ouderwetse gedachtegang van de Raad voor de Kinderbescherming," zegt Johan Visser. "Maar je wilt het als rechter niet op je geweten hebben, dat die vader misschien toch zijn kind wat aandoet."

Slechte moeder

Advocaat Kaya vindt dat een rechter zich hier niet achter mag verschuilen. "Een rechter die te maken krijgt met een beschuldiging aan het adres van vader, kan tijdens de zitting tegen de moeder zeggen dat als blijkt dat zo'n beschuldiging vals is, hij de kinderen aan de vader toewijst, omdat zij dan een slechte moeder blijkt te zijn."
Disclaimer:
RTV Oost heeft al het mogelijke gedaan om hoor- en wederhoor toe te passen. Er is contact gezocht met de moeders in deze kwesties en gevraagd of zij hún kant van het verhaal willen vertellen. Geen van allen wilde dat. Helaas hebben de rechtbanken, na verscheidende verzoeken, geen inzage verleend in de -openbare- stukken, waardoor wij de verhalen van deze vaders niet op waarheid hebben kunnen checken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.