nieuws

Dwaze vaders verliezen contact met kind, omdat moeder niet meewerkt

"Mijn ex frustreerde de omgangsregeling en nu mag ik mijn kind niet meer zien." Het is een veel gehoorde klacht van de dwaze vaders. "Ik word valselijk beschuldigd, niemand handhaaft de omgangsregeling en mijn kind en ik zijn voor het leven getekend."
Wanneer een kind letterlijk in de knel komt te zitten tijdens vechtscheidingen, kan de rechter beslissen dat de omgang met één ouder stop wordt gezet. Om rust bij de verzorgende ouder en kind te krijgen. "Meestal blijft het kind dan toch bij de moeder", vertelt Roné Verstegen van de Raad voor de Kinderbescherming. "Omdat het in onze maatschappij nou nog steeds zo is dat de moeder de meeste zorgtaken op zich neemt."

Duivels dilemma

Volgens rechter Johan Visser van de Raad voor de rechtspraak is dat een ouderwetse benadering. Maar de rechter maakt deze beslissingen meestal wel op advies van de Raad voor de Kinderbescherming. Beiden geven aan dat deze definitieve beslissing, om één ouder en een kind uit elkaar te houden, duivelse dilemma's zijn. 

Dwaze vaders

En zo ontstaan dwaze vaders. Zij moeten van de rechter een stap achteruit doen en hopen dat hun kind op latere leeftijd contact zoekt. Verstegen heeft veel respect voor de mensen die zich hier aan weten te houden. En de moeder heeft het idee dat ze het gevecht heeft gewonnen. "Maar wat zij niet beseffen is dat het kind uiteindelijk de grote verliezer is," concludeert rechter Visser. En dat is voor de ouder die het kind niet ziet en het kind een pijnlijke conclusie. 
Disclaimer:
RTV Oost heeft al het mogelijke gedaan om hoor- en wederhoor toe te passen. Er is contact gezocht met de moeders in deze kwesties en gevraagd of zij hún kant van het verhaal willen vertellen. Geen van allen wilde dat. Helaas hebben de rechtbanken, na verscheidende verzoeken, geen inzage verleend in de -openbare- stukken, waardoor wij de verhalen van deze vaders niet op waarheid hebben kunnen checken.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.