nieuws

Politieke crisis in Deventer: hoe nu verder?

Na de politieke crisis die gisteren is ontstaan in Deventer, rijst de vraag hoe het college van burgemeester en wethouders in de stad verder gaat nu wethouder Robin Hartogh Heys van D66 door de gemeenteraad naar huis is gestuurd.
Burgemeester Andries Heidema zei er gisteren eerst een nachtje over te willen slapen. Dat nachtje is nu voorbij. “We moeten er goed over nadenken en niet overhaast allemaal stappen zetten.”

Komende weken verder kijken

Het college met de overgebleven drie wethouders komt vandaag al bij elkaar om verder te praten. Heidema verwacht dat er de komende weken nog wel gesproken gaat worden over de problematiek rondom De Viking. “De komende dagen en misschien wel weken, moeten we gewoon kijken wat hier wijsheid is.”
D66 besloot na de motie van wantrouwen tegen Hartogh Heys, die werd gesteund door coalitiepartijen Gemeentebelang, PvdA en CDA, uit het college te stappen. “Wij laten ons niet piepelen. Zo ga je niet met mensen om, niet met ons om en niet met onze partij om”, zegt fractievoorzitter Bas Noor.

"D66 sluit mogelijk toch weer aan"

Ondanks dat een motie tegen het hele college door een meerderheid werd gesteund, zagen de andere drie wethouders Kolkman (PvdA), Grijsen (Gemeentebelang) en Rorink (CDA) geen reden om ook uit het college te stappen.
“Ze hadden dit op een elegantere manier kunnen oplossen”, zegt Bram Emens, die de motie indiende. Hij ziet een kans dat D66 volgende week toch weer aansluit bij het college. “Ik verwacht ook wel dat D66 volgende week weer gelijmd wordt en toch weer mee gaat doen.”

Minderheidscollege

De komende dagen en weken gaat het college bespreken hoe het nu verder gaat. Een minderheidscollege zou daarbij een optie zijn, waarbij de drie overgebleven wethouders aanblijven tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.
De crisis in Deventer ontstond nadat het nieuw te bouwen filmtheater De Viking weer duurder uit bleek te vallen dan berekend.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.