nieuws

Patrijs keert terug in gemeente Twenterand

Wies met de Patries. Zo heet het plan in de gemeente Twenterand om patrijzen aan te trekken en te behouden. Het project loopt nu twee jaar en de patrijzen lijken hun plek in Vriezenveen en omgeving gevonden te hebben.
Maar daarvoor moest het landschap de afgelopen jaren wel eerst 'patrijs-proef' gemaakt worden. "We hebben bloemstroken aangelegd en we geven struiken meer de ruimte", legt vogelaar Geert Euverman uit. "De patrijzen hebben namelijk beschutting nodig. Je ziet tegenwoordig overal strak gemaaide bermen, maar dat is dus juist funest voor de patrijs."

Op tijd

Als het aan de vogelaar ligt, had de gemeente niet langer moeten wachten. "Het is nu 'vijf voor twaalf'. De populatie patrijzen die we nu hebben, is nog maar 5% van hoe het vroeger was." 
Het blijkt dan ook niet makkelijk om de vogels te spotten. "Het is echt een treffer als je een patrijs ziet", glimlacht Euverman. "Maar ze zitten hier echt. Er loopt zelfs een koppel met negen jongen rond."

Jeugd

Euverman hoopt dat zoveel mogelijk mensen van de vogels kunnen genieten. Niet alleen de wandelaars en toeristen in het gebied, maar ook de schoolkinderen. "We zijn bezig met lespakketten voor de leerlingen", vertelt Ben Engberts, wethouder van de gemeente Twenterand. "Zodat ook zij leren over dit bijzondere dier en de biodiversiteit."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.