nieuws

Rechter van strafzaak agente Oldenzaal gehaald na verwijt partijdigheid

Een rechter-commissaris in een strafzaak tussen de politieleiding Oost-Nederland en een 54-jarige agente uit Oldenzaal, is met succes gewraakt.
Volgens een vonnis van de wrakingskamer van de rechtbank in Almelo kan de rechter-commissaris in deze zaak worden verweten dat hij de schijn van partijdigheid heeft gewekt, door buiten de strafzaak om in gesprek te gaan over de kwestie met een cruciale getuige. 
Die getuige is een man die zou bemiddelen in een arbeidsconflict tussen de politietop en de agente, maar de man speelt een opmerkelijke rol. Uit een heimelijk opgenomen gesprek adviseert de bemiddelaar namelijk de politie-top om de agente ontoerekeningsvatbaar te laten verklaren. 
De agente krijgt de heimelijke opname in handen en speelt deze door aan de politie en de Federatie voor Mediators. Volgens de advocaat van de Oldenzaalse agente is het vervolgens vreemd dat niet de bemiddelaar en zijn gesprekspartners worden aangepakt, maar dat de agente verder onder vuur komt te liggen door de heimelijke bandopname. 
'Politietop wil agente snel lozen'
De advocate vindt dat in deze zaak sprake is van de omgekeerde wereld. De Oldenzaalse agente zelf reageert opgelucht, maar heeft geen goed woord over voor haar werkgever: de Politie Oost Nederland. "Ze hebben mij gewoon geprobeerd kapot te maken. Het is echt een vies zooitje." Volgens haar is door wraking van de rechter-commissaris in deze zaak, sprake van gerechtigheid. 

Rechters vorig jaar 17 keer met succes gewraakt

Wraking is een procedure bij de rechtbank die bedoeld is om de objectiviteit van de rechter te beoordelen. Uit het jaaroverzicht van de rechtbanken 2016 blijkt dat in totaal 17 keer met succes een rechtbank of rechter is gewraakt. Ruim 600 keer was een wrakingsverzoek ingediend. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.