nieuws

Eigenaren dode paarden in Rijssen: mensen weten gewoon niet dat taxus gevaarlijk is voor paarden

Paarden overleden na eten taxus (paarden op de foto niet betrokken bij dit verhaal)
Paarden overleden na eten taxus (paarden op de foto niet betrokken bij dit verhaal)
"Ik geloof niet dat mensen het doelbewust hebben gedaan. We hebben geen vijanden. Mensen weten gewoon niet dat taxus gevaarlijk is voor paarden." De eigenaren van twee paarden, die in een weiland in Rijssen zijn overleden na het eten van taxus, hebben geen idee wie de taxus aan de paarden heeft gevoerd.
Rond half vier gistermiddag kregen de eigenaren van de paarden een bericht dat één van de dieren dood in het weiland lag. Op het moment dat het dier werd weggehaald, viel een ander paard op de grond neer en stierf binnen een paar minuten. 

Geen hartaanval

"Toen wisten we dat er meer aan de hand was. Bij het eerste paard dachten we nog dat het een hartaanval of iets dergelijks was geweest." Maar een dierenarts die één van de paarden onderzocht heeft, ontdekt dat de dieren het voor paarden giftige taxus hebben gegeten. 
"We balen als een stekker. Het waren zulke mooie stevige dieren. We hebben dat land al 27 of 28 jaar, nooit iets aan de hand geweest en nu dit. Misschien hebben kinderen het geplukt. Ik zag verderop een taxusstruik staan."

Voeren

Een aantal andere paarden die ook in het weiland stonden, zijn ergens anders naartoe gebracht. Zij hebben zeer waarschijnlijk niet van de taxus gegeten. "Er is met die paarden niets aan de hand. Daaruit kun je ook wel opmaken dat de andere twee paarden gevoerd zijn: anders had de taxus op de grond gelegen en hadden de andere paarden er ook van gegeten."
Ze is blij dat hun verhaal zoveel wordt gedeeld, om in de toekomst vergelijkbare situaties te voorkomen. En ze hopen dat iemand zich meldt met meer informatie, al was het alleen al voor de verzekering.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.