nieuws

Jihadverdachte uit Heeten wil terugkomen uit Syrië voor proces

Jihadverdachte Victor D. uit Heeten
Jihadverdachte Victor D. uit Heeten
Victor D. uit Heeten, die wordt verdacht van jihadisme, wil terugkomen uit Syrië om in Nederland zijn proces bij te wonen. Dat laat hij weten in een brief aan de rechtbank.
Met de brief wil D. de rechter 'informeren over wie hij is en waar hij voor staat, mocht hij de tocht naar Nederland niet overleven'. "In dit schrijven probeer ik niet mijn onschuld te bewijzen. Ik wil u meenemen naar wat mij beweegt, wat mij raakt en wat ervoor zorgt dat ik ervan overtuigd ben dat ik mij inzet voor een nobele, eerlijke zaak."
Eerder liet de oud-Heetenaar nog weten dat hij niet van plan was terug te komen voor het proces. "Mijn eerste reactie was meer omdat ik nogal verbaasd was. Ik heb gezien dat broeders een eerlijk proces hebben gehad. Ik vind de straffen nog altijd belachelijk, maar ik heb niet het gevoel dat ze oneerlijk zijn behandeld door de rechters."
D., die zichzelf tegenwoordig Zakariyya noemt, laat weten dat hij de brief op eigen initiatief heeft opgesteld. "Mijn advocaat weet hier niets vanaf."

Terreur

Het Openbaar Ministerie verdenkt D. ervan dat hij is aangesloten bij een terroristische organisatie en dat hij een terroristische training heeft ondergaan. De maximale straf voor het aansluiten bij zo'n organisatie is vijftien jaar.
"Ik ben niet naar Syrië vertrokken om dood en verderf te zaaien, maar om de Syrische bevolking een helpende hand te bieden in een poging om hun leed te verzachten. Voor mij zou dit echter kunnen gelden voor elke onderdrukte groep mensen. Mijn overtuiging groeit met het voorbijgaan van de dagen", schrijft D.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.