nieuws

Juridische wereld geschokt na handelswijze Almelose rechtercommissaris

De juridische wereld reageert vol onbegrip op de handelswijze van een Almelose rechter-commissaris. Volgens advocaat Kotter uit Amsterdam, die aanhangig maakte dat de vrouw de schijn van partijdigheid op zich had geladen, reageren zijn collega's verbaasd op de gedragingen van de magistraat.
De vrouw is door andere rechters van een strafzaak gehaald omdat zij in een strafzaak die zij begeleidde, een cruciale getuige in dat proces probeerde te beïnvloeden. Dat stelt de advocaat. De rechter-commissaris zelf zegt de getuige te hebben willen geruststellen.
Raadsman Kotter klinkt dat ongeloofwaardig in de oren. Hem bevreemdt het ook dat de cruciale getuige, een bemiddelaar in een conflict tussen de politietop en een 54-jarige Oldenzaalse hoofdagente, zich als getuige in het proces liet bijstaan door een advocaat. Kotter: "Dat is hoogst ongebruikelijk, maar de rechter-commissaris vond het goed."
Hij vindt het verder raar dat de rechter-commissaris begon te lachen toen de raadsman het wrakingsverzoek indiende. "Zo hoor je je als onpartijdige autoriteit niet te gedragen. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt", aldus Kotter.

Vertrouwen tot nulpunt gedaald

Volgens hem is door de gedragingen van de rechter het vertrouwen van z'n cliënte, een 54-jarige hoofdagente uit Oldenzaal, tot een nulpunt gedaald. "Ze had al geen vertrouwen meer in politie en justitie en nu ook niet meer in de rechterlijke macht."
Een woordvoerder van de rechtbank Overijssel denkt dat de zaak genuanceerder ligt. De vrouw is weliswaar van de zaak gehaald, maar ze absoluut niet in opspraak, aldus de woordvoerder. Hij baseert zich op het oordeel van de rechters die de vrouw van de zaak hebben gehaald.
De wrakingskamer stelt wel dat de rechter volgens hen te goeder trouw heeft gehandeld. 
De Oldenzaalse hoofdagente leeft al geruime tijd in onmin met de politieleiding in Twente. Volgens haar zeggen doet de top er alles aan om haar aan de kant te schuiven en in diskrediet te brengen. De raadsman van de agente zegt dat het nog wel tot medio volgend jaar kan duren voordat de strafzaak tegen de agente inhoudelijk wordt behandeld. 

Belastende geluidsopnames

Tijdens dat proces is de raadsman van plan om geluidsopnames te laten horen tussen de bemiddelaar en de Twentse politietop waarin de mediator de leidinggevenden adviseert hoe zij de Oldenzaalse agente aan de kant kunnen schuiven.
De raadsman van de agente wil daarop nu nog niet ingaan.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.