nieuws

Strijd om leiderschap veroorzaakt chaos binnen D66 Oldenzaal

De strijd om het leiderschap is de aanleiding voor de chaos die is ontstaan binnen de D66-fractie in Oldenzaal. Gisteren stapten lijsttrekker Sasha Boers en zijn broer Andreas Boers op omdat zij zich niet langer gesteund voelen door de leden. Omdat Yuri Ankone eerder al zijn lidmaatschap had opgezegd, is de partij niet meer vertegenwoordigd in de gemeenteraad.
Eerder deze week werd Mari Ailo-Zaia met een ruime meerderheid gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Ze versloeg Sascha Boers met een ruime meerderheid en dat was voor de gebroeders Boers aanleiding om met onmiddellijke ingang uit de fractie van D66 te stappen en door te gaan als onafhankelijke partij.
"Er is veel aan de hand", vertelt Ben Gerrits, afdelingsvoorzitter van D66 Noordoost Twente. "Wij hoorden gisteren via een e-mail van de fractie dat ze per direct niet meer onder de vlag van D66 wil opereren. Ze vinden dat ze niet meer de legitimatie hebben van de leden om dat nog te doen."
Gerrits: "Het komt ons absoluut niet uit, het is jammer. Afgelopen dinsdag, toen de uitslag van het lijsttrekkerschap bekend werd, heb ik Sasha gebeld. Die mededeling heeft hij aanvankelijk heel sportief opgevat. We hebben zelfs afgesproken om te kijken hoe wij de rest van deze raadsperiode Mari Ailo-Zaia kunnen laten instromen. Zover is het niet gekomen, omdat ze besloten hebben uit de fractie te stappen."

Lijsttrekkerschap

De strijd om het lijsttrekkerschap is volgens Gerrits de directe aanleiding. Maar het rommelt al geruime tijd binnen de fractie. "Dat is ook geen geheim. Er is nogal wat gedoe geweest binnen de fractie sinds eind vorig jaar. Toen hebben wij, ondanks dat we moeizame gesprekken hebben gehad, toch iedereen binnenboord weten te houden. We hebben afgesproken dat de fractie deze raadsperiode afmaakt, alleen dan onder leiding van Sasha Boers in plaats van onder Yuri Ankone. Dat is een tijdje goed gegaan, maar eind maart kwamen ze toch weer bij ons dat de twee broers niet verder wilden met Yuri."
De inzet van de onderlinge verdeeldheid is het lijsttrekkerschap. "Waar het om gaat, is hoe de fractie moet worden geleid. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat er een wisseling is gekomen van voorzitter. En daarnaast denk ik dat er toch wat relationele problemen zijn geweest binnen de fractie."

Definitieve breuk

De breuk is volgens Gerrits definitief, een lijmpoging zit er niet meer in.
"We beraden ons op de toekomst. In feite is het zo dat wij als bestuur de primaire zorg hebben voor onze leden. De fractie is ervoor om de politiek uit te dragen en uit te voeren. Dus we gaan nu in overleg met het landelijk bureau om te kijken of wij nog voor een oplossing kunnen zorgen. Maar het feit is dat wij niet meer vertegenwoordigd zijn als D66 in de raad van Oldenzaal."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.