nieuws

Het allereerste Balkonfestival in Enschede

Audry en Diet op het balkon
Audry en Diet op het balkon
Er valt veel te ontdekken als je omhoog kijkt, vonden Audry Hoemakers en Diet Gerritsen in Enschede. De culturele alleskunner en de actrice/zangeres/dirigent verzonnen samen een gloednieuw tweedaags festival waarbij historie, muziek en architectuur bij elkaar komen.  Â
Audry wilde al langere tijd muziek van hoogte brengen en Diet had een soortgelijk idee. Een gezamenlijke kennis/collega bracht hen samen. Audry en Diet reden talloze keren door Enschede en leerden de stad op een nieuwe manier kennen. Ineens blijkt er een enorme variatie aan balkons te zijn. Op iedere plek stonden ze stil en bedachten welk miniconcert op welk balkon het best tot haar recht zou komen. Vervolgens benaderden ze Peter van Roosmalen van het Architectuurcentrum en een wandeling op zaterdagavond en zondagmorgen was geboren. 
Ik besluit mee te doen aan de zondagmorgenwandeling langs de bijzondere staetes van oude fabrikanten- en textielfamilies, die eind 1800 en begin 1900 hun villa’s en landgoederen net buiten de stad opbouwen. 
Eerst wil ik weten wat in de architectuur een balkon is. Dit is wat ik vond: het is een boven de grond gelegen, aan of in de buitenmuur gebouwde open ruimte, met balustrade, borstwering of hek. Dit vond ik een mooie toevoeging: ‘overigens is een buitenruimte op het platte dak van een aanbouw geen balkon, maar een dakterras’. En: ‘meer dan andere delen van een gebouw, geeft een balkon iets weer van de aard van de bewoners,’ staat er. Nou weet ik niet of dat voor alle balkons aan hoogbouw geldt, maar daar kan ik me zeker iets bij voorstellen bij die ruim eeuwenoude villa’s. 
Ik maak me op voor een ontbijtje in Villa de Bank in Enschede, die mooie witte eyecatcher als je de stad vanaf de A35 bij Glanerbrug aan de oostkant komt binnenrijden. Het begin van de befaamde Boulevard 1945. 
Daar ontmoet ik eerst Margót Veldhuizen, de stadsdichter van Enschede die dit gedicht schreef ter ere van het eerste Balkonfestival in Enschede. Dat er nog vele mogen volgen: 
Vanaf een balkon zie je een andere stad
je kijkt naar kruinen van bomen
een villa in het groene gras
een kerktoren, vogels in hun vlucht
en vooral veel wolken
in een eindeloze lucht.
Vanaf een balkon zie je alles
in een ander perspectief
bloemen zijn wel heel erg klein
honden zie je op hun rug
een man voorovergebogen op zijn fiets
je zwaait naar hem, maar hij ziet niets.
Vanaf een balkon zal straks muziek gaan klinken
er wordt gespeeld, er wordt gezongen
er dwarrelen, klanken, woorden neer
die elkaar daar hebben gevonden.
En wie er onder staat met opgeheven hoofd
een brede lach op het gezicht
voelt ontroering in het hart
en heeft misschien wel kippenvel.

Inga Tjapkes


Het Balkonfestival zie je zondag in OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20, 19.20 en 20.20 uur. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.