nieuws

Universiteit Twente ontwikkelt extreem nauwkeurige laser op een chip

Universiteit Twente
Universiteit Twente
Onderzoekers van onderzoeksinstituut Mesa+ van de Universiteit Twente (UT) hebben, in samenwerking met het bedrijf Lionix, de meest 'smalbandige' laser op een chip ter wereld ontwikkeld. Deze laser betekent volgens de universiteit een doorbraak binnen het vakgebied van de fotonica en brengt toepassingen als 5G mobiel internet en nauwkeuriger gps dichterbij.
In de fotonica worden fotonen - lichtdeeltjes - ingezet voor het transporteren en verwerken van data. Om fotonische chips zo efficiënt mogelijk te laten functioneren, moeten lichtsignalen goed gecontroleerd kunnen worden. Gedacht moet worden aan lasers waarbij alle uitgezonden lichtdeeltjes nagenoeg precies dezelfde frequentie, oftewel dezelfde kleur hebben.

Meest nauwkeurige laser

De onderzoekers van de UT slaagden er in om een piepkleine laser op een chip te ontwikkelen met een maximale bandbreedte - de onzekerheid in frequentie -  van slechts 290 Hertz. Dit is de meest nauwkeurige laser op een chip die ooit gecreëerd is, aldus de ontwikkelaars.
De ontwikkelde 'recordlaser' is in te stellen, wat inhoudt dat de gebruiker de kleur van de laser, tot op bepaalde hoogte, zelf kan kiezen. Het gaat om een hybride laser, wat betekent dat hij in wezen uit twee verschillende, optisch aan elkaar gekoppelde chips bestaat.

Toepassingen

De nieuwe laser brengt volgens de UT  tal van toepassingen binnen bereik, zoals de aansturing van richtbare antennes op telefoonmasten voor 5G mobiel internet, een snellere datastroom door glasvezelnetwerken, nauwkeurigere gps-systemen en sensoren om de constructieve veiligheid van gebouwen of bruggen te monitoren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.