nieuws

Kiki (12) uit Almelo beleeft "helse taxirit" van drie uur, moeder zoekt getuigen via Facebook

Het bericht van Hilleke op Facebook
Het bericht van Hilleke op Facebook
Met de taxi vertrekt de chronisch zieke Kiki (12) maandag naar school, zoals elke dag. Het eindigt echter dik drie uur later met een gebutste taxi op een afrit bij het Duitse Lingen.Â
"Het is een bizar verhaal, dit verzin je niet." Hilleke Kuitert uit Almelo is amper bekomen van de schrik.
Haar chronisch zieke dochter Kiki (12) heeft een "helse taxirit" meegemaakt, maar daarvan kan de moeder geen aangifte doen. Daarom zoekt ze nu getuigen via een oproep op Facebook.

Alle alarmbellen gaan af

Op maandagochtend krijgt Hilleke een appje van haar twaalfjarige dochter. De taxichauffeur die haar naar de medische school van het Roessingh in Enschede moet brengen rijdt aan de verkeerde kant van de weg.
Als haar dochter even later belt om te vertellen dat de chauffeur de afslag naar school heeft gemist en met gemiddeld dertig kilometer per uur over de snelweg richting Duitsland rijdt, gaan alle alarmbellen af. 

Wanhopig contact zoeken

 "School begon ongerust te bellen waar ze bleef, ik zat aan de lijn met de taxicentrale die wanhopig contact probeerde te leggen met de chauffeur", vertelt Hilleke. Ondertussen houdt ze haar dochter aan de lijn, die doodsbang probeert de chauffeur te laten stoppen.
"Dat lukte niet, al slingerend tussen berm en vangrail vervolgde hij zijn weg richting Duitsland. Telkens hoorde ik het andere meisje gillen op de achtergrond als de vangrail weer te dichtbij kwam."

Chauffeur stopt toch

Als door een wonder besluit de chauffeur nabij Lingen plotseling gehoor te geven aan de smeekbedes van Kiki en haar medepassagiers.
Bij een afrit zet hij de auto aan de kant van de weg en laat hij de twee meiden en de jongen uitstappen.
Hilleke heeft haar dochter dan nog steeds aan de lijn. "Wat je ook doet, niet meer instappen!", is de dringende oproep.  

Verhalen komen los

Kiki appt haar moeder haar locatie, waarna de taxicentrale en de politie in Duitsland ingeseind kunnen worden. Met een ander busje worden de kinderen naar school gebracht. Daar komen de verhalen los.
Kuitert: "De chauffeur heeft vooral over het stuur gehangen, druk in de weer met zijn telefoon en een insulinespuit. De bus is flink beschadigd, die instapbalk aan de zijkant heeft hij er helemaal afgejast. Het is een helse rit geweest, niet te bevatten."

Aangifte blijkt niet mogelijk

Hilleke is blij met de steun die ze krijgt van het taxibedrijf. Wanneer ze aangifte wil doen bij de politie krijgt ze echter nul op het rekest.
"De Duitse politie had moeten vaststellen dat de man niet handelingsbekwaam was om te rijden, door bijvoorbeeld te testen op drank en drugs. Dat is niet gebeurd. Nu word ik van het kastje naar de muur gestuurd, zonder een steek verder te komen."

Wie heeft iets gezien?

Dat is ook de reden dat ze de publiciteit zoekt. Ze hoopt dat getuigen zich melden: "Ik wil gerechtigheid. Die man heeft één taak: kinderen veilig naar school brengen. Ik vergeef het mezelf nooit als hij de kans krijgt om nog eens steeds zoiets te flikken."
"Zoals die man gereden heeft, dat moeten mensen hebben gezien. Als ik genoeg getuigen heb kan de politie niet om me heen, toch?"

"Gedrag heeft medische grondslag"

Gerbert Luttikhuis van Taxi Centrale Almelo zegt dat een huisarts heeft geconcludeerd dat er een medisch grondslag is voor het gedrag van de chauffeur: "We hebben nog niet alle feiten boven water, maar hij had geen kwade bedoelingen."
De chauffeur heeft volgens het taxibedrijf de juiste papieren en heeft de gebruikelijke instroomprocedures doorlopen. 

"Aangifte heeft geen zin"

Het bedrijf heeft aangifte tegen de man overwogen. "Maar we denken dat dat geen zin heeft", zegt Luttikhuis.

Reactie politie

De politie Oost Nederland heeft contact gehad met de taxichauffeur en zijn rijbewijs is ingenomen. Het CBR gaat bekijken of hij z'n rijbevoegdheden mag behouden.
Volgens de politie was de taxi-chauffeur geenszins van plan om de kinderen in de taxi te ontvoeren. Op de achtergrond speelt een medisch probleem waarover om privacyredenen niets gemeld kan worden. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.