Afvalverwerker Talen uit Staphorst moet boete betalen voor illegale opslag

Afvalverwerker Talen in Staphorst moet een hoge prijs betalen voor een illegale opslag. De Raad van State besliste vandaag dat de provincie Overijssel terecht daartegen optrad.

Talen kreeg eerst waarschuwingen en toen hij daar niet op reageerde, moest hij dwangsommen betalen. De rekening is opgelopen tot 50.000 euro.

Alleen barmhartigheid van het provinciebestuur kan Talen nu nog redden. Maar het is zeer de vraag of het provinciebestuur dat wel wil.

Afspraken met gemeente Staphorst

Volgens Talen zijn alle problemen met zijn bedrijf de schuld van de gemeente Staphorst. Die zou afspraken met hem niet zijn nagekomen en daardoor had hij niet meer voldoende ruimte op het terrein om zijn afval op te slaan.

Een ambtenaar van de gemeente had hem wel verteld dat hij op een nieuw terrein alvast afval kwijt kon en dat had hij ook gedaan. Maar daar had de provincie geen boodschap aan. De Raad van State vindt dat terecht.

Talen had eerst een vergunning bij de provincie moeten vragen om te mogen opslaan, oordeelt de raad. Bovendien is de toestemming van de ambtenaar van Staphorst niets waard, omdat het een zaak voor de provincie is.

Deel dit artikel: