Syrië-ganger Victor D.: "Ik wil mijzelf kunnen verdedigen"

Syriëganger Victor D. spreekt zich uit over zijn geplande terugkeer naar Nederland in een exclusief interview met EenVandaag vanavond vanuit het oorlogsgebied. Dat meldt omroep AvroTros.

De uit Heeten afkomstige D. zegt te willen terugkeren naar Nederland om voor de rechter te kunnen verschijnen in een eerlijk proces.

"Ik wil mijzelf kunnen verdedigen. Nederland zegt: 'wij zijn een rechtsstaat', dan moet het recht ook kunnen zegevieren."

Het Openbaar Ministerie wil D. vervolgen voor het lidmaatschap van een terreurorganisatie. D. vertrok in maart 2013 naar Syrië en staat sinds vorig jaar op de nationale terreurlijst.

Geen strijder van de Islamitische Staat

In het interview ontkent hij stellig dat hij een strijder is van terreurbeweging Islamitische Staat. Bij welke groepering hij zich dan wel heeft aangesloten in Syrië of met wie hij daar is, wil hij niet zeggen. Wel bevestigt hij aan de frontlinie te zijn geweest, maar hij wil niet zeggen of hij ook echt actief heeft deelgenomen aan de gewapende strijd.

"Veel mensen denken dat ik hier bezig ben met een slachting, ik weet gewoon zelf dat dat niet waar is. Het gaat niet over mijzelf. Het gaat over de mensen hier in Syrië die recht hebben op een bestaan."

Voor de rechter verantwoorden

De 28-jarige Heetenaar Victor D., ook wel bekend als de ‘polderjihadist,’ is één van de bijna tweehonderd Nederlandse Syriëgangers. Het OM wilde een aantal van hen bij verstek vervolgen, onder wie Victor D., voor deelname aan een terroristische organisatie en voorbereiding van terroristische misdrijven. Maar de rechtbank in Rotterdam besloot recent dat de Syriëgangers een kans moeten krijgen om zich in de rechtszaal te kunnen verantwoorden.

Zij krijgen nu tot januari 2018 de tijd om het strijdgebied te verlaten en zo hun proces te kunnen bijwonen. Nu het kalifaat ineenstort, geven steeds meer Syriëgangers aan dat ze terug naar Nederland willen komen. Zo liet de Arnhemse rapper Marouane B. gisteren nog in een rap weten dat hij naar huis wil.

Meer over dit onderwerp:
Heeten jihad Syrië rechter Salland Nieuws
Deel dit artikel: