nieuws

Asbest op kerkdaken brengt geldzorgen bij kerkbesturen

In 2024 wil de rijksoverheid rijk alle asbestdaken vervangen hebben. Dat gaat bij veel kerkbesturen in de papieren lopen. 
Dat voorspelt Tom Temmink, restauratie-bouwkundige bij het Oversticht. Er zijn nog zeker tien kerken in Overijssel met asbest leien op het dak. Het saneren kan aardig in de papieren lopen. Het plaatsen van de steigers begint bij 50.000 euro. 
4000 euro subsidie 
De kerk in Hertme wordt momenteel voorzien van natuurstenen leien. Zo'n leitje kost gemiddeld vier euro. Er gaan gemiddeld 64 op een vierkante meter. Het kerkbestuur kerk ontving voor het saneren van 550 vierkante meter asbest 4000 euro subsidie. 
Het vervangen van de dakleien wordt aangegrepen om ook andere mankementen aan te pakken. Zo wordt onder meer het opwindgedeelte van het uurwerk vervangen door een geautomatiseerd mechaniek. De totale opknapbeurt kost ruim 200.000 euro. De plaatselijke geloofsgemeenschap bracht zelf 22.000 euro in, de rest komt uit de reserves van de parochie en de verkoop van een stuk land.

Bentheimer zandsteen

Met de staat van onderhoud van de kerken in Overijssel is het in zijn algemeenheid volgens Temmink goed gesteld. Om de twee jaar wordt elke kerk onderworpen aan een onderzoek. Dat er toch een stuk Bentheimer zandsteen van de Pancratiusbasiliek in Haaksbergen naar beneden viel, is volgens Temmink pech als gevolg van weersinvloeden.

Sint Isidorushoeve

Ook de kerk in Sint Isidorushoeve heeft een probleem. Delen van de bakstenen in de muur laten los als gevolg van een te rigoureus uitgevoerde schoonmaakbeurt in de jaren negentig. Vervolgens werd de gevel behandeld met een hydrofobeermiddel. Daardoor ademt de muur niet meer waardoor vocht niet weg kan en de toplaag van de stenen loslaat. 
Temmink pleit voor financiële steun van de provincie: de kosten van sanering zal veel kerken te boven gaan.
Hoogtij Zondag 16 juli
Overijssel Vandaag 20 juli
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.