nieuws

Zwolse watertoren tijdelijk dakloos in afwachting van nieuwbouw

De ontmanteling van de 36 meter hoge watertoren in Zwolle is in volle gang. In de markante toren, die oorspronkelijk in 1892 gebouwd is, komen 21 huurappartementen.
Afgelopen vrijdag ging het markante groene koperen puntdak eraf en deze week wordt de stenen schil gesloopt die in 1959 rond de oude watertoren en het immense waterbassin is gebouwd. Een omvangrijke klus: het gebied rondom de toren is met grote hekken hermetisch afgesloten vanwege de veiligheid.
De buitenschil die deze week verwijderd wordt, is in 1959 gebouwd omdat de oude watertoren die erachter zit afbrokkelde. Destijds is er ook een kind verongelukt, doordat een deel van de toren naar beneden viel.

Oorspronkelijke watertoren slechts deels behouden

Volgens architect Rob Moritz zal het veel Zwollenaren tegenvallen dat bij de ontmanteling slechts een deel van de toren uit 1892 tevoorschijn komt. "Alleen de poot van de oude toren en het immense stalen waterbassin met een capaciteit van vijfhonderdduizend liter water zijn destijds behouden gebleven."
"Als we straks het bassin eruit hebben, blijft alleen de oude poot intact. Daaromheen bouwen we weer een nieuwe schil, die sterk lijkt op de watertoren zoals we die sinds 1952 in Zwolle kennen", aldus Moritz. 

Nieuwbouw 21 huurappartementen

Bouwbedrijf Nijhuis heeft de toren inmiddels verkocht aan beleggingsmaatschappij Amvest uit Amsterdam, die de 21 appartementen gaat verhuren. Huurders betalen straks om en nabij de 800 euro huur voor een appartement van zo'n 60 vierkante meter.
Aanstaande donderdag zal wethouder Vedelaar het officiële startsein geven voor de bouwactiviteiten. De verwachting is dat de appartementen volgend jaar zomer opgeleverd worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.