nieuws

Inspectie Jeugdzorg: cliënten moeten weg bij zorgboerderij 't Polböske in Enschede

De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben zorgboerderij 't Polböske in Enschede het bevel gegeven per direct de cliënten uit te plaatsen. In de zorgboerderij wonen jongeren met gedragsproblemen. Cliënten zouden bij de eigenaar in het bed hebben geslapen en daarnaast werd blowen en alcohol in de zorgboerderij toegestaan, melden de inspecties in een brief.
In een brief aan het bestuur van de zorgboerderij stellen de inspecties dat er in ieder geval drie jeugdige cliënten gedurende meerdere nachten bij de leidinggevende in bed hebben geslapen. De leidinggevende heeft de inspecties aangegeven dat dit met toestemming van de ouders zou zijn gebeurd en dat ze daar rustig van werden.

Gevaar voor de veiligheid

De inspecties stellen over 't Polböske: "Vanwege de aard en de ernst van de geconstateerde tekortkomingen en het gevaar dat dit oplevert voor de veiligheid van de cliënten, achten de inspecties het noodzakelijk om over te gaan tot een bevel tot directe uitplaatsing van cliënten." Het Openbaar Ministerie is een strafonderzoek gestart tegen de eigenaar. 

Vastbinden met tiewraps

De inspecties deden eind juni onderzoek bij de zorgboerderij na signalen van wantoestanden. De inspecties hebben eind juni met de leidinggevende afgesproken dat die de instelling zou verlaten en dat die op geen enkele manier contact zou leggen met cliënten. Er is na die tijd toch contact geweest.
De gemeente Enschede meldde vandaag in een reactie op de ontwikkelingen bij de zorgboerderij dat de samenwerking met 't Polböske per direct is gestopt. Op dit moment zitten er tien cliënten in de zorgboerderij.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.