nieuws

'Methode Steenwijk' inzet van CDA om groeiend aantal mensen in bijstand aan te pakken

Provinciehuis in Zwolle
Provinciehuis in Zwolle
Mensen in de bijstand moeten vaker een leerwerktraject krijgen. Het CDA Overijssel wil op deze mannier het groeiend aantal mensen in de bijstand een halt toeroepen.
Bij een leerwerktraject doen mensen werkervaring op bij een bedrijf, waardoor ze meer kans maken op een reguliere baan. Soms gebeurt dat ook in combinatie met een opleiding.

Methode Steenwijk

In de gemeente Steenwijkerland is deze methode al jarenlang een succes. Het afgelopen jaar daalde het aantal mensen daar in bijstand met ruim negen procent, terwijl het aantal mensen in de bijstand in de rest van de provincie juist steeg met bijna vijf procent.
De methode moet nu provinciebreed worden uitgerold, in samenwerking met gemeenten en bedrijven. “Daarvoor mag de provincie ook best flink wat geld uittrekken. Ik denk eerder aan miljoenen, dan aan enkele duizenden euro’s”, zegt CDA-Statenlid Henk Meulink die het voorstel heeft geschreven.

Melkertbanen

Twee weken geleden introduceerde Meulink nog het plan om de Melkertbanen weer van stal te halen, waarbij banen door de overheid gesubsideerd worden. Dat plan viel alleen in slechte aarde bij veel andere politieke partijen. Volgens critici kostten de Melkertbanen in de jaren negentig veel geld en een beperkt aantal mensen stroomde ook echt door naar een reguliere baan.
Voor het uitrollen van de ‘methode Steenwijk’ is meer steun. ChristenUnie, D66, PvdA en SGP dienen het voorstel vandaag mede in. Opvallend is dat de steun van coalitiepartij VVD ontbreekt. Die partij vindt dat gemeenten en bedrijven aan zet zijn om de problemen in de bijstand aan te pakken en dat de provincie terughoudend moet zijn in het bedenken van oplossingen
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.