nieuws

Staphorst mag zelf geschikte plek zoeken voor windmolens

Staphorst mag de provincie meehelpen bij het vinden van een geschikte plek voor vier extra windmolens. Dat gebeurt na een voorstel van de CDA, ChristenUnie en SGP in Provinciale Staten.
De provincie besloot onlangs Staphorst te dwingen windmolens te bouwen, omdat de gemeente niet opschiet met de plannen voor extra windmolens. Dat schoot bij de drie christelijke partijen in het verkeerde keelgat. Zij vinden dat Staphorst al veel heeft gedaan op het gebied van windenergie en dat dwang niet helpt om het draagvlak voor windenergie te vergroten.
Er staan sinds 2003 al drie windturbines op het grondgebied van Staphorst. Staphorst was destijds in Overijssel de eerste gemeente die windmolens plaatste. De gemeente vindt dat nu andere gemeenten aan de beurt zijn.
De provincie ziet dat anders, omdat Staphorst binnen het zoekgebied ligt van nieuwe windmolens. Ook ligt de afspraak met het Rijk om de komende jaren extra windmolens te bouwen.
De politiek roept de provincie nu op om Staphorst wat ruimte te geven. De vier extra windmolens moeten wel gebouwd worden, maar Staphorst gaat zelf op zoek naar een geschikte plek. Mocht die zoektocht mislukken, dan komen de windmolens alsnog op een plek die de provincie heeft bedacht.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.