nieuws

Honderden positieve drugstests in Veldzicht Balkbrug en kliniek Almere

Er zijn in 2016 honderden gevallen van cannabisgebruik geweest in Veldzicht
Er zijn in 2016 honderden gevallen van cannabisgebruik geweest in Veldzicht
In de voormalige tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug, een tbs-kliniek in Almere en in jeugdinrichtingen in Nederland zijn vorig jaar enkele honderden gevallen geweest, waarin cliënten positief testen op het gebruik van wiet. Dat blijkt uit de uitslagen van urinecontroles die door het ANP bij het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn opgevraagd.
Het is de eerste keer dat de cijfers door het ministerie zijn bekendgemaakt. Veldzicht en de Oostvaarderskliniek in Almere zijn de enige twee klinieken waar cijfers over zijn. Veldzicht is in de afgelopen twee jaar getransformeerd naar een psychiatrisch behandelcentrum voor asielzoekers.
Over gebruik van andere soorten drugs in Veldzicht zegt het ANP niets. De kans dat er harddrugs zijn gebruikt is echter zeker aanwezig: in andere instellingen werden afgelopen jaar ruim 2300 positieve drugstests afgenomen.

Steekproefsgewijs

Het werkelijke gebruik van drugs ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen continu wordt gecontroleerd. Wanneer er aanwijzingen zijn dat iemand drugs gebruikt of wanneer iemand vaker is betrapt, vinden de testen steekproefsgewijs plaats. Door onderbezetting schieten controles er geregeld bij in.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat verslavingsinstellingen in de arm zijn genomen om de kennis en het bewustzijn van het personeel bij de aanpak van drugs te vergroten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.