Revolutionaire sluizen moeten Vecht tussen Ommen en Duitsland geheel bevaarbaar maken

Revolutionair zijn ze wel te noemen, de twee toekomstige recreatiesluizen in de Vecht bij Junne en Mariënberg. Waterschap Vechtstromen is erin geslaagd een sluis te ontwikkelen die door iedereen te bedienen is; van jonge kinderen tot mensen die voor het eerst op een boot zitten.

De Vecht tussen Ommen en de Duitse grens moet geheel bevaarbaar worden gemaakt voor de kleine recreatievaart, zoals kano's en kleine sloepen. Daar moeten de twee speciale sluizen aan gaan bijdragen. Een bijzondere uitdaging, die volgens het Waterschap aardig gelukt is.

"Het meest bijzondere van deze ontwerpen is dat de deuren zijn vervangen voor een klep", vertelt Henk Lansink van Waterschap Vechtstromen.

"Die schuift in eerste instantie omhoog, zodat het water er onderdoor kan stromen. Zodra het waterpeil gelijk is, zakt de klep naar de bodem en kun je eroverheen varen."

Bijkomend voordeel is dat er amper wervelingen in het water ontstaan. "Dus de bootjes zullen niet tegen de kant worden geduwd." Lansink verwacht dat de sluizen in het vaarseizoen van 2019 in gebruik genomen zullen worden.

Meer over dit onderwerp:
Vecht Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: