nieuws

Sanatoriumdwarsstraat in Deventer kleurt oranje door succes Oranje Leeuwinnen

De Oranjevrouwen wonnen al twee poulewedstrijden van het EK. Vanavond spelen ze tegen België voor plek in de kwartfinale. Ondanks het succes van de voetballende vrouwen lijkt de oranjekoorts nog niet erg te heersen.
Bij vrouwenvoetbal geen oranjekoorts? Dat kan niet als het aan de Deventerse Jopie Voortman ligt. "De vrouwen doen niet onder voor de mannen. Samen met de buurvrouw wilde ik één vlag ophangen, maar er volgde al snel meer."
Een aantal woningen in de straat van Jopie, de Sanatoriumdwarsstraat, is flink versierd. Het is duidelijk, hier wonen mensen die de Oranje Leeuwinnen een warm hart toedragen.
Maar eerlijk is eerlijk, de straatversiering staat in schril contrast met de wijze waarop de straat zeven jaar geleden was versierd toen de mannen succesvol waren op het WK in Zuid-Afrika.
Volgens Jopie Voortman heeft dat niet zozeer te maken met het ontbreken van de oranjekoorts. "Nee, er wonen veel nieuwe mensen hier in de straat. Die moeten we er nog bij betrekken."
Toch heerst de vrouwelijke variant van de oranjekoorts minder hevig dan de mannelijke. Dat ziet ook Christiane Mossel van webwinkel deoranjeartikelenshop.nl uit Hengelo. "Het leeft inderdaad minder dan bij de mannen", vertelt ze.
Christiane Mossel verwacht wel dat de koorts gaat oplopen de komende dagen. "Als de vrouwen winnen van België en door gaan naar de kwartfinale, dan denk ik dat bedrijven en cafés steeds meer worden versierd."
Op televisie doen de vrouwen het goed. De kijkcijfers voor de Oranje Leeuwinnen zijn goed. Meer dan 2 miljoen mensen zagen de Oranje vrouwen winnen tegen Noorwegen en Denemarken en de verwachting is dat de wedstrijd van vanavond tegen België nog beter wordt bekeken.
De verkopen in haar webwinkel stemmen Christiane Mossel positief. Een paar jaar geleden was er nauwelijks aandacht voor het Nederlandse vrouwenteam. "Dat zie je veranderen. Die belangstelling neemt elk jaar toe."
Zittend in haar versierde voortuin voorspelt Jopie Voortman dat de Oranje Leeuwinnen het land dit EK nog op de kop gaan zetten. "Als Nederland van België wint, worden nog veel meer straten versierd. Daar ben ik van overtuigd."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.