nieuws

"Plan stadspodium Grote Kerkhof Deventer te ambitieus"

Komt er wel of geen podium op het Grote Kerkhof in Deventer? En wordt het plein autovrij of niet? Twee belangrijke vragen, waarvan de antwoorden op zich laten wachten. De gemeenteraad in Deventer heeft het besluit namelijk opnieuw voor zich uitgeschoven. De ondernemers rondom het Grote Kerkhof weten wel raad met deze vragen.
"Het plan rondom het stadspodium is iets te ambitieus", zegt Joop van Leeuwen van Brood van Joop. "Achter het stadhuis ligt een mooi voorbeeld van hoe je iets kan inrichten. Het hoeft niet allemaal zo ingewikkeld te zijn. Hou het sober, laat het passen bij de oude inrichting en dan komt het vast goed."
Voor Wilmar Vlaskamp van café Vrienden van Vroeger hoeft dat stadspodium ook niet zo nodig. "Het is leuk, maar is het nodig?", vraagt hij zich af. "Het is een project van twee, tweeënhalf miljoen euro. Dat kan voor veel minder en daarbij is het helemaal niet nodig."

Unaniem voor autovrij plein

De ondernemers zijn wel voor een autovrij plein. "Ik vind dat er in een historische binnenstad zo min mogelijk auto's moeten zijn", zegt Van Leeuwen. Vlaskamp ziet het liever vandaag dan morgen autovrij worden. "Zo'n mooi groot plein met auto's is niet meer van deze tijd. Wat ze er mee doen maakt niet uit, als ze dat blik maar weghalen."
Ook Marco Heemskerk, koster van de Grote of Lebuïnuskerk is voor een autovrij plein. "Maar we willen wel dat het bereikbaar blijft. Mensen die mindervalide zijn willen we wel goed kunnen faciliteren. De toegankelijkheid moet gewaarborgd blijven."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.