nieuws

Iedereen mag schatgraven in Dalfsen

Wie zelf eens een schat wil opgraven, kan van 14 augustus tot 9 september terecht in Dalfsen. Daar wordt een archeologisch opgravingsgebied opengesteld voor publiek.
Normaal zijn bij opgravingen juist geen pottenkijkers welkom. Volgens wethouder Jan Uitslag doet Dalfsen het graag anders. "We hebben de opdracht gekregen inwoners te betrekken bij de opgravingen."

Grafveld
Het gaat om een grafveld dat in 2015 is gevonden. "Het is nu of nooit. Er wordt gebouwd, dus normaal staan er huizen op."
Er zouden veel historische voorwerpen te vinden zijn. "Eerder zijn hier 125 trechterbekers gevonden, en een zwaard uit de middeleeuwen. Er zijn echt gave dingen uit de grond gehaald."

Selectie
De schatten komen voornamelijk uit de Merovingische periode. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website Oosterdalfsen. "Mensen worden geselecteerd op basis van hun motivatie."
Deelnemers hoeven geen archeologische achtergrond te hebben. "We stellen spullen beschikbaar en ze krijgen een instructie van een archeoloog", vertelt Uitslag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.