nieuws

Laatste schooldag; cadeaus voor juf of meester steeds groter

Geen huiswerk meer, lekker uitslapen en allemaal leuke dingen doen. Voor sommige Overijsselse kinderen is de schoolvakantie gisteren al begonnen, maar de meesten krijgen vanmiddag vrij. Op de laatste schooldag krijgen juffen en meesters vaak cadeautjes. En die bedankjes van leerlingen worden steeds groter.
Groep 6 van de Juliana School in Rijssen geeft een gezamenlijk cadeau aan juf Berit van der Veen en meester Gert-Jan Korpershoek. Het is een gieter met de symbolische tekst ‘Bedankt dat je me dit jaar liet groeien’. Elke leerling doneerde geld. Daarvan kon 75 euro aan cadeaubonnen worden gekocht.
Maar daar blijft het niet bij. Leerlingen geven ook nog een eigen bedankje aan hun juf en meester: thee, chocola, drop, doucheschuim, en een tas met de tekst: ‘Bedankt voor het fan-TAS-tische schooljaar’.

Winkels en webshops

Afscheidscadeautjes voor juffen en meesters is van alle tijden. Toch trekt het aan. Winkels en webshops spelen daar handig op in. Kaartjes met voorgedrukte teksten (‘bedankt juf’), zakjes drop (‘het zit d’rop’), of handzeep (‘bij u was ik in goede handen’).

Wedloop tussen ouders

“Het is een wedloop tussen ouders die iets speciaals willen doen”, aldus marketingdeskundige Jorik Heins.
Het gevolg is dat de bedankjes steeds prijziger worden. “Ze willen niet onder het gemiddelde zitten, maar net iets daarboven. Dan stijgt vanzelf de grootte van het cadeau.”
Die sociale druk speelt onder de kinderen veel minder. “Je hoeft niet op de rest te lijken”, vindt Douwe (9), die alleen meedoet met het gemeenschappelijke cadeau. “Met woorden kun je ook iemand blij maken.”
Kinderen noemen verschillende redenen om wel een persoonlijk bedankje te geven. “Ik wil dat ze een herinnering hebben aan mij”, zegt Benthe (10). Klasgenoot Talitha (9): “Ze zijn zo aardig geweest en hebben me goed geholpen op school”.
Juf van der Veen hoort moeders in de wandelgangen zeggen dat het wel een beetje te gortig wordt. “Dan is het geld voor een afscheid, dan weer voor een verjaardag, geboorte of trouwerij. Dat alles bij elkaar is wel heel veel.”

“Het leukste is iets persoonlijks”

“Het allerleukste om te ontvangen is iets persoonlijks”, aldus Van der Veen. “Een kaartje of een herinnering over iets dat je samen hebt meegemaakt. Als dat erin voorkomt, dat vind ik eigenlijk nog het leukste.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.