nieuws

Alle cliënten 't Polböske 'met flinke schade' ondergebracht bij andere zorginstelling

Alle tien cliënten van zorgboerderij 't Polböske in Enschede zijn ondergebracht bij een andere instelling of bij hun ouders. "Allemaal met flinke schade, maar het is gelukt", vertelt Andries Melchers, voorzitter van de Raad van Toezicht.
De zorgboerderij kreeg van de inspectie van Jeugdzorg tot vanmiddag twaalf uur de tijd om de jongeren met gedragsproblemen uit te plaatsen. De inspectie gaf dat bevel nadat er misstanden waren vastgesteld. Zo sliepen cliënten bij de leidinggevende in bed, werden drugs gebruikt en was er alcohol aanwezig.
Hoe het nu verdergaat met 't Polböske, weet Melchers nog niet. "De afgelopen dagen hebben we ons alleen gericht op het uitplaatsen van de jongeren. We hebben nu de tijd het slachtveld te overzien en te beraden over de toekomst. 

Inspecties
De zorgboerderij, die jongeren met gedragsproblemen opvangt, kreeg deze week het bevel van de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidsdienst de tien cliënten per direct uit te plaatsen. 
Over de misstanden die de inspecties aandragen zegt Melchers: "Als je de opsomming leest, denk je dat het vorige week is gebeurd. Dat zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen. De incidenten hebben zich twee of drie jaar geleden voorgedaan."
Het valt niet op te maken uit de uitgebreide brief van de inspecties in welke periode de wantoestanden zich hebben voorgedaan.

Wijziging zorgstelsel

De Raad van Toezicht trad in 2015 aan. "Wij kunnen moeilijk op dingen gaan toezien die zich voor die tijd hebben voorgedaan. We wisten er wel van en we hebben opgetreden. Afgesproken is dat het niet meer zou mogen voorkomen." 
De wijziging in het zorgstelsel is volgens Melchers de kern van het probleem. "Deze groep is te vinden in het afvalputje van de gemiddelde jeugdzorginstelling. Zij hebben de jongeren hier geplaatst. Toen was het nog een opvanghuis. In 2015 is 't Polböske een zorginstelling geworden. Dat betekent ook dat je in je beleid andere dingen moet gaan doen. Dat is toch wat moeilijk. Je moet anders doen dan je gevoel zegt."
Melchers vervolgt: "De jongeren hebben warmte en aandacht gekregen en we hebben ze een huis geboden. Er zijn ook methodes gehanteerd die volgens de regels niet kunnen. Wij weten hoe de leidinggevende zich opstelt. En we zien resultaten die vele maten beter zijn dan welke instelling dan ook. Wij staan in principe achter zijn beleid."

Petitie

Ouders van cliënten en oud-cliënten zijn een petitie gestart om de zorgboerderij open te houden. Ze zijn het niet eens met de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die de zorgboerderij het bevel hebben gegeven per direct de cliënten uit te plaatsen. De petitie is in twee dagen tijd bijna honderdvijftig keer ondertekend.
"De jongeren die daar wonen hebben niets te klagen en er hangt voor hun een huiselijke sfeer, wat voor de jongeren die daar wonen een heel positieve uitwerking heeft op hun gedrag", schrijven ze.

"Wij als ouders vragen ons af of de jongeren het niet goed mogen hebben. Dat gevoel krijgen wij omdat de gemeente en de instanties besloten hebben om deze zorgboerderij te gaan sluiten voor de jongeren."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.