nieuws

Frustratie over miskenning van bloemencorso in Sint Jansklooster

De organisatie van het bloemencorso in Sint Jansklooster is zwaar teleurgesteld over het gebrek aan erkenning voor hun corso door de provincie. Ze zijn gefrustreerd dat op het provinciehuis niet wordt ingezien hoe belangrijk het evenement is voor de regio.
De provincie stelt driejaarlijks vast welke evenementen beeldbepalend zijn voor Overijssel. Een commissie bekijkt alle aanvragen en onderzoekt of het evenement aan bepaalde eisen voldoet. Zo moet een evenement boven regionaal zijn en veel media aandacht krijgen. Op het lijstje van de provincie stond echter geen enkel evenement uit de Kop van Overijssel.

Bezwaar-procedure

Reden voor Sint Jansklooster om bezwaar aan te tekenen, want de bloemencorso's in de Kop zijn beroemd en trekken heel veel toeristen en belangstellenden naar de regio. Er volgde zelfs een hoorzitting waarbij het corso het standpunt mocht verdedigen, maar de provincie blijft van mening dat de aanvraag niet goed is ingevuld door de organisatie. Het eerdere argument dat het corso te lokaal was heeft de commissie herroepen, maar de uitkomst blijft hetzelfde; er komt geen geld voor Sint Jansklooster.

Frustratie

Egbert Lassche van het bloemencorso is duidelijk in zijn reactie. "Door onwetendheid en onbekendheid van een aantal ambtenaren wordt het corso wat zo belangrijk is voor deze regio gewoon opzij geschoven. Natuurlijk is het jammer van het geld, drie jaar lang een subsidie van maximaal 75.000 euro, is niet niks. Maar dat door onbekendheid met de cultuur zo'n besluit wordt genomen is heel frustrerend."

Zelf ervaren

Dit jaar is het corso gepland op 18 en 19 augustus. "We gaan niet verder in beroep of naar een rechter, we moeten misschien zelf nog duidelijker maken hoe groots ons corso is. Vanuit Nederland maar ook ver daarbuiten komen mensen de wagens bekijken. We nodigen de commissieleden dan ook uit om zelf te ervaren wat het corso van Sint Jansklooster nu echt inhoudt."
In 2019 kunnen evenementen opnieuw een subsidie aanvragen. Sint Jansklooster is van plan om de papieren nog beter en overtuigender in te vullen in de hoop op de zo gehoopte erkenning.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.