Zoektocht naar vermiste man uit Staphorst gaat verder, zoekhonden in De Wijk

De zoektocht naar de vermiste Bert van der Hoek uit Staphorst is vandaag voortgezet op onder meer landgoed Dickninge in De Wijk. Van der Hoek ging altijd graag naar dat gebied.

De zoekhonden van Dutch Rescuedogs zijn getraind om mensen te vinden die zitten, of liggen. Ze zoeken naar menselijke geuren en blaffen als ze iets hebben gevonden. De honden maken onderscheid tussen mensen die wandelen en mensen die stil liggen of zitten.

De hondenbegeleiders zijn ook gisteravond in actie gekomen, maar zoeken vandaag op verzoek van het Coördinatie Platform Vermissing verder.

Efficiënter met honden

Marieke Braakman van de Dutch Rescuedogs is één van de vrijwilligers die met de zoekhonden werkt. Ze heeft zeker sympathie voor de massale zoekactie van gisteren, maar denkt dat met honden efficiënter gezocht kan worden.

"Een mens kan soms een meter langs iemand lopen zonder dat die persoon wordt opgemerkt, onze honden ruiken al op meters afstand of er iemand ligt. Dan geven ze een blaf-signaal af en kunnen wij verder kijken. Zonder mogelijke sporen te vernietigen. Als je met zo'n zevenhonderd mensen een bosgebied doorzoekt, dan is dat misschien niet de meest efficiënte manier. Maar we begrijpen het wel, uiteindelijk wil je gewoon heel graag dat iemand gevonden wordt om de familie meer rust te geven."

Woordvoerder Paul Koetsier van de politie heeft waardering voor de manier waarop Staphorst zich inzet voor de vermiste man. "Zolang er geen aanwijzingen zijn van een misdrijf en het zoeken is naar een speld in een hooiberg kunnen wij de hulp zeker waarderen. Maar er moeten wel afspraken zijn over mogelijk sporen vinden en behouden."

Meer over dit onderwerp:
staphorst vermissing Kop van Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: