nieuws

Biochemicus UT doet samen met Amerikaanse Nobelprijswinnaar onderzoek naar Alzheimer

Ze is enorm blij met de beurs die ze krijgt. Biochemicus Kerensa Broersen van de UT gaat in de Verenigde Staten onderzoek doen naar Alzheimer. Samen met Nobelprijswinnaar Randy Schekman. En dat dankzij de Fulbright Scholarship.
"De kans dat ik de beurs zou krijgen was heel klein, maar ik werd het toch", zegt Broersen. "Ik was vrij, keek toevallig in mijn mail en zag dat ik de beurs had gekregen." Een belangrijke stap voor de biochemicus, die nu op de Universiteit van Californië in Berkeley onderzoek mag gaan doen.
Schekman is een bekende celbioloog. In 2013 kreeg hij, samen met twee collega's, een Nobelprijs voor het ontdekken van het mechanisme dat het belangrijkste transportsysteem in onze cel regelt. 
"Het is fantastisch om met hem te gaan werken. Zijn hele veld van expertise en hoe hij het aanpakt is heel speciaal." En dat moet helpen in het onderzoek van Broersen naar Alzheimer.
"De ziekte ontstaat in een bepaald deel van de hersenen en breidt zich langzaam uit. We willen uitzoeken hoe het kan dat wanneer je twee cellen hebt, de zieke cel een gezonde cel besmet." Om dat uit te vinden heeft de biochemicus van de UT in elk geval zes maanden op de Universiteit van Californië.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.