Eetbare gewassen in het centrum van Goor

In het winkelcentrum van Goor zijn bakken geplaatst waarin allerlei groenten verbouwd worden. Dit alles in het kader van een project om het Goorse stadshart groener en 'eetbaarder' te maken.

Er zijn op drie verschillende plekken grote ronde bakken neergezet met daarin verschillende gewassen. Die worden twee keer per week geoogst door medewerkers en vrijwilligers van de Stadslandbouw Hof van Twente. Het project wordt daarnaast ondersteund door ondernemersvereniging Goor Collectief en de gemeente Hof van Twente.

Vergroening

Het idee om de groenten in het centrum te gaan verbouwen komt van studenten van Wageningen Universiteit die onderzoek hebben gedaan naar manieren om het Goorse stadshart aantrekkelijker te maken. Vergroening kwam daarbij als belangrijkste conclusie uit de bus. De stichting Stadslandbouw nam daarop het voortouw om een begin te maken door de bakken te vullen en te laten plaatsen.

Stadsboerin

"Dit is een manier om mensen direct dichter bij het groen te brengen en te laten zien wat er allemaal mogelijk is", zegt Stadsboerin Ina van de Riet. "We verbouwen allerlei verschillende gewassen en geven die mee aan mensen die er belang bij hebben en naar het centrum zijn gekomen. Als ze willen krijgen ze er ook nog een recept bij."

Vandalen

De initiatiefnemers zijn niet bang dat de bakken ten prooi zullen vallen aan vandalen of dat mensen op eigen houtje gaan oogsten. Van de Riet: "Daar gaan we gewoon niet van uit. We hebben hier ook mozaïeken banken neergezet en ook daar was aanvankelijk vrees voor de houdbaarheid, maar daar is niets van gebleken. Ze staan er er nog net zo mooi als een paar jaar geleden."

Deel dit artikel: