nieuws

Gemeentebelangen Twenterand op bres voor behoud mozaïek op schoolgebouw

Mozaïek De Zaaier
Mozaïek De Zaaier
Gemeentebelangen Twenterand wil het kunstwerk De Zaaier van kunstenares Janny Brugman-De Vries behouden voor Vriezenveen.
Het kunstwerk uit de wederopbouwtijd is een mozaïek op de gevel van de voormalige Eben Haëzerschool in Vriezenveen. Het schoolgebouw staat op de nominatie om gesloopt te worden.

De voormalige Eben Haëzerschool is gebouwd in 1954 tijdens de periode van de wederopbouw. Vriezenveen is onlangs door de Rijksdienst als toonbeeld van een wederopbouwgebied genoemd en aangewezen als cultureel erfgoed.

Weinig kunstwerken uit de wederopbouwperiode

Twenterand is dun bezaaid met kunstwerken uit de periode van vlak na de Tweede Wereldoorlog tot 1965. Er zijn daarnaast veel bijzondere cultuurhistorische panden en kunstwerken gesloopt of verdwenen en daar wordt door veel inwoners schande over gesproken, aldus Gemeentebelangen Twenterand (GBT).
De partij zette zich al eerder met succes in om historische gebouwen als de voormalige Rehobothschool aan het Oosteinde in Vriezenveen te behoeden voor sloop. Ook het kunstwerk De Zaaier wil GBT voor sloop behoeden en conserveren. Het mozaïek zou verwerkt kunnen worden in een nieuwbouwproject in Vriezenveen.

School nog niet slopen

GBT wil dat het oude gebouw van de Eben Haëzerschool nog niet wordt gesloopt. Eerst moeten de mogelijkheden en kosten voor behoud van het kunstwerk zijn onderzocht, vindt de partij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.