nieuws
Waarom dumpen mensen illegaal afval?
Waarom dumpen mensen illegaal afval?
De gemeente Deventer betaalt 100.000 euro per jaar om gedumpt afval op te halen. In Zwolle lopen die kosten op tot 125.000 euro. En Twente Milieu rijdt in Enschede dagelijks een extra ronde om illegaal afval te verzamelen. Een flinke kostenpost die door alle burgers betaald wordt.
Het probleem van zwerfafval is actueel in gemeenten die overstappen op een ander afval-inzamelingsyteem.
Maar waarom stort iemand illegaal zijn troep?
Gedragsdeskundige Anja Jansen deed er onderzoek naar. "Het blijkt dat afval meer afval aantrekt. In een rommelig lab, werd makkelijker troep achter gelaten. Hoe netter de ruimte was, hoe schoner het bleef." Volgens haar bleek ook dat wanneer er maar één snoeppapiertje lag, het juist zo ontzettend opviel, waardoor de gedragsnorm om geen troep achter te laten versterkt werd.
Sallandse Heuvelrug als dumpplek
Boswachter Arend Spijker wordt echt boos als hij afvalzakken het Nationale Park de Sallandse Heuvelrug vindt. "Hoe haalt iemand het in zijn hoofd om die zakken in de auto te doen en dan hierheen te rijden om het in de natuur te dumpen?" Hij zoekt tussen het vuil naar aanwijzingen door wie het gestort is. Wanneer hij de dader vindt, ontvangt deze een stevige boete. Maar op de vraag waarom mensen het doen, krijgt hij nooit een duidelijk antwoord.
Geen prullenbak bij bankje
Staatsbosbeheer zet steeds minder prullenbakken in hun gebied. Bewust. "Troep trekt troep aan. En als er geen prullenbakken staan, nemen mensen zelf hun troep weer mee." Volgens Spijker heeft het beleid geen extra zwerfvuil of illegale dumpingen opgeleverd. "De mensen moeten misschien nog een beetje wennen dat ze geen prullenbak bij bankjes staan, maar het lijkt wel te werken."
Oplossing
Uit onderzoek is gebleken dat wanneer degene die dumpt zichzelf in een spiegel ziet, hij zich bewust wordt van zijn ongewenste gedrag. En vervolgens stopt. "Ook duidelijk zichtbare camera's die echt registreren hebben invloed. Posters met ogen erop, geven het idee dat je bekeken wordt en ook dat werkt tegen ongewenst gedrag." Maar volgens Jansen is er geen echte oplossing voor het probleem. "Als mensen echt willen dumpen, doen ze dat vast alsnog op een plek waar ze niet bekeken worden."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer: