nieuws

"Schepen die meedoen aan Hassailt zijn veilig"

De schepen die meedoen aan Hassailt, het vijfjaarlijkse evenement met historische vaartuigen in Hasselt, zijn veilig. Dat zegt Kees van der Klocht, voorzitter van de stichting Hassailt. De schepen zijn geïnspecteerd.
Aanleiding voor die inspectie is de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat er veel mis is in de zogeheten bruinevlootsector van historische schepen. 

Onder de loep

De Onderzoeksraad voor Veiligheid nam de sector onder de loep, nadat vorig jaar drie Duitse mannen om het leven waren gekomen toen in Harlingen een mast van een historisch schip afbrak. 
De schepen die naar Hasselt komen zijn geïnspecteerd, maar volgens Klocht zijn daar geen ernstige gebreken aan het licht gekomen. "Er waren wat dingetjes, maar alles is veilig."
Hassailt is naast de Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis een van de grootste waterevenementen in de gemeente Zwartewaterland. 

210 schepen

Vandaag is de eerste dag van Hassailt, die begon met een nieuw onderdeel: de 'sail in'. Vanuit Zwartsluis en Zwolle kwamen schepen naar Hasselt gevaren. "In totaal komen er dit jaar zo'n 210 schepen waarvan er 120 de gracht in gaan. De rest blijft in het Zwarte Water", vertelt Van der Klocht. 
Zou zo'n mooi evenement als Hassailt niet gewoon vaker dan eens in de vijf jaar plaats moeten vinden?  Van der Klocht denkt dat er wel inwoners van Hasselt zijn die enthousiast worden bij dat idee, maar hij is er niet voor. "Eens in de vijf jaar blijft het leuk", aldus Van der Klocht. 
Vaker is ook niet raadzaam, omdat het ook voor schepen interessant moet blijven om naar Hasselt te komen. "Dit jaar moesten we opboksen tegen Rotterdam. Dat is gelukt", aldus een trotse Van der Klocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.