nieuws

OM eist acht maanden cel voor mishandeling van moeder in Deventer

Rechtbank Overijssel in Zwolle
Rechtbank Overijssel in Zwolle
"Mevrouw moet dagenlang in angst geleefd hebben terwijl ze werd geslagen en geschopt door haar zoon, die haar dwong geld te pinnen en haar pink brak." Dat zei de officier van justitie vanmorgen in de strafzaak tegen een 41-jarige man, die in maart dit jaar zijn moeder in haar woning in Deventer mishandeld zou hebben.
Tegen de man is acht maanden celstraf geëist. Daarnaast zou hij twee jaar lang niet in de buurt van zijn ouders mogen komen, vindt het OM.
In de nacht van zondag 2 april melde een bejaarde vrouw zich op het politiebureau in Deventer. Ze zat onder de blauwe plekken en vertelde dat haar zoon haar mishandeld had. De man was eerder die week uit de gevangenis vrijgekomen en was bij haar gekomen omdat hij onderdak nodig had.

Opvliegend karakter

Volgens de vrouw kon ze dat niet weigeren omdat ze het opvliegende karakter van haar zoon kende. Bijna meteen begonnen de mishandelingen. De verdachte zou onder andere haar linkerhand beetgepakt hebben en haar pink zo omgedraaid hebben dat die brak.
Buren van de bejaarde vrouw verklaarden tegenover de politie dat ze de moeder meermaals hadden horen schreeuwen van pijn. Ze durfden na eerdere voorvallen geen alarm te slaan, bleek tijdens de rechtszaak. De verdachte werd al vaker veroordeeld voor geweld in huiselijke kring.
De zoon ontkent dat hij zijn moeder heeft mishandeld. Volgens de man komen de blauwe plekken van het bloedprikken en roept zijn moeder al 'auw' als ze zich bukt om de stofzuiger te pakken of als er iemand naar haar wijst. "Ik wil niets meer, letterlijk niets meer met mijn moeder te maken hebben. Ik heb haar losgelaten."

Lang strafblad

De man heeft een lang strafblad, veroorzaakt door problemen met alcohol en drugs. Waarschijnlijk spelen psychiatrische problemen mee. De man werd op zijn twintigste een tijdlang opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar werd vastgesteld dat hij mogelijk lijdt aan paranoïde schizofrenie.
Verder onderzoek naar de man liep spaak, omdat hij weigert mee te werken. Behandeling wil hij ook niet. Volgens hem is hij geen alcoholist maar iemand die zijn problemen weg drinkt. Een oplossing heeft hij ook. "Ik heb een goede vrouw en werk nodig om alle negativiteit achter me laten." Als de man vrij komt wil hij terug naar Spanje, waar hij al eerder woonde en werkte.
Uitspraak over 2 weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.