nieuws

Imkers in Overijssel vrezen bijenziekte

Imkers in Overijssel vrezen voor een uitbraak van een gevaarlijke bijenziekte. Het gaat om Amerikaans vuilbroed, een bacterie die dodelijk is voor de larven.
In het Drentse Exloo is al een bijenvolk geruimd waar een uitbraak van deze bijenziekte is vastgesteld. De korf is met bijen en al vernietigd. De komenden maanden geldt dat imkers niet binnen een straal van drie kilometer van het getroffen gebied mogen komen.

Besmetting in Groningen
Een ander gevaar is dat bijenvolken mogelijk besmet zijn geraakt in Groningen. In het voorjaar zijn imkers uit Overijssel met hun bijenvolken naar de koolzaadvelden in Groningen gegaan. De kans bestaat dat daar besmettingen hebben plaatsgevonden.
De bijen kunnen elkaar besmetten, maar imkers die met besmet materiaal in aanraking zijn gekomen, kunnen ook op die ziekte overdragen. Het duurt minstens vier maanden voordat zo'n besmetting zichtbaar is.
Er is volgens Imker Henk Buter uit Gramsbergen een manier om kans op besmetting iets te verkleinen. Imkers moeten hygiënisch werken en kunstraten moeten geregeld vervangen worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.